- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка је после шест година схватила ко је „професор“ из Србије /видео/

© REUTERS / Kyle TeradaКармело Ентони и Немањ Бјелица
Кармело Ентони и Немањ Бјелица - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Дрејмонд Грин, дугогодишњи кошаркаш Голден Стејт Вориорса, открио је да није знао да је Немања Бјелица поливалентан играч, односно да није само класичан шутер и да може да допринесе екипи на више различитих начина.
Немања Бјелица је познат као кошаркаш који има сјајан осећај, како за пâс, тако и за скок, простор, а на све то је и одличан шутер.
Бар је то био случај у Европи.
Као млад кошаркаш, са висином од 209 центиметара, играо је и плејмејкера у Црвеној звезди, захваљујући визији тадашњег тренера црвено-белих, а садашњег селектора Србије Светислава Пешића, што му је касније помогло да буде свестран играч и буде проглашен за МВП Евролиге.
Међутим, ствари су се драматично промениле када је отишао у НБА, екипе су га ставиле у калуп класичног тројкаша, такве је улоге имао у Минесоти и једно време у Сакраменту, и амерички кошаркаши, како нису гледали Евролигу, знају га само као шутера.
То се потврдило и у изјави Дрејмонда Грина који је рекао да га је Бјелица изненадио што је много више од шутера.
„Нисам знао да Бели зна овако добро да игра када спусти лопту на паркет. Баш нисам знао“, рекао је Грин.
„Након тога сам провео мало времена с њим и рекао ми је: 'Да човече, док сам играо у Европи био сам МВП. Овако сам играо. Креирао сам за друге, погађао шутеве'. На то сам му одговорио да нисам имао благе везе“, додао је.
Са једне стране свим српским навијачима треба да буде драго када будући члан Куће славних похвално прича о Бјелици, али са друге показује колико је Бели лоше коришћен све време у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Бјелица, ком је надимак „професор“, је у НБА дошао са 27 година и прве три сезоне носио је дрес Минесоте која је на старту погрешила како да користи предности бившег МВП Евролиге.
Српски кошаркаш био је класичан шутер, неко ко чека лопту, у ћошку или на 45 степени, и једноставно није успео да наметне своју игру у НБА.
Ситуација се незнатно променила када је 2018. одлучио да прихвати позив Сакраменто Кингса, заиграо је више и коначно је у сезони 2019/2020 показао колико може, иако је деловало да је близу повратка у Европу.
© Фото : ФИБАНемања Бјелица
Немања Бјелица - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Немања Бјелица
На терену је проводио рекордних 28 минута, а просечно је бележио 11,5 поена, 6,4 скокова и три асистенције.
Тада је показао Американцима да може да буде много више од класичног шутера, али претходне године зачуђујуће је мало играо и на крају је трејдован у Мајами у ком није проводио много времена на терену.
Опет, очекивао се повратак у Европу, али Вориорси су одлучили да повуку потез и доведу га.
За сада делује да су се обе стране пронашле, како Бјелица у Голден Стејту, тако и Голден Стејт Бјелицу.
То потврђује и Дрејмонд Грин, те са усхићењем чекамо да видимо како ће Бели изгледати на терену са Стефом Каријем и осталим играчима.
Наравно, остаје жал што Бјелица на старту каријере није дошао у неке Вориорсе који би знали да му препознају таленат, па се данас остали кошаркаши не би чудили његовим кошаркашким знањем.
То је написао и амерички новинар Нејт Данкан.
„Бјелица је с разлогом био МВП Евролига и није био само шутер када је дошао у НБА. Нажалост, ниједан тим га није искористио на прави начин, као играча који ће се нешто питати на терену“.
НБА сезона креће 19. октобра и видећемо да ли ће Бјелица имати најбољу такмичарску годину у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Канађанин са српским пасошем: Доживотно ћу бити поносни Србин!
После Калинићеве изјаве о Космету огласиле се Делије: „Ово је последње упозорење“
Бјелица и резервисти Вориорса срушили Лејкерсе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала