- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Огласио се патријарх Порфирије после гледања „Божјег човека“

© Фото : ПромоБожји човек
Божји човек - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Премијери филма „Божији човек“ која је синоћ одржана у „Комбанк дворани“, присуствовао и патријарх српски Порфирије, који се поводом филма огласио на друштвеним мрежама.
Свечана премијера грчко-америчког филма српске редитељке Јелене Поповић, посвећеног Светом Нектарију Егинском, одржана је синоћ у Београду у присуству патријарха, свештених великодостојника и бројне публике.
Патријарх српски Порфирије на друштвеним мрежама је поделио своје утиске о филму.
„Заиста је изванредан утисак на мене оставио филм ’Божји човек‘. У времену егоизма, оптерећени нарцисоидношћу и у потпуној конфузији због површности, као и због одсуства критеријума филм ‘Божји човек‘, о светом Нектарију је управо оно што нам је било потребно“, написао је патријарх на својој страници на Фејсбуку.
Јелена Поповић је након пројекције захвалила патријарху и публици која је присуствовала премијери филма.
„Мој живот је на неки начин везан за овај филм. Након 18 година боравка у Америци вратила сам се у Грчку и окренула вери. Отворио ми се пут да направим духовни филм о светом Нектарију као прави дар од бога. Филм је имао препрека да се сними, јер је о истинској вери“, казала је Поповићева.
Како је истакла редитељка посебну захвалност дугује старцу Ефрему игуману Ватопеда који не само да је веровао у овај пројекат, већ се борио и жртвовао за њега да нађе средства да се овај филм направи.
„‘Божији човек‘ је имао доста препрека баш зато што је филм о истинској вери. Али баш та чиста истинска вера нашег драгог светог Нектарија Егинског нам је и те како потребна поготову данас у ова времена лудила, страха, патње, бола. И само са таквом вером човек може да се суочи са страшним мукама и болом који живот свима доноси“, истакла је редитељка.
Главне улоге у веома емотивном, потресном и снажном филму носе изванредан грчки глумац Арис Серветалис и руски драмски уметник Александар Саша Петров, српској публици познат пре свега из романтично-спортског филма „Лед", где је играо и наш Милош Биковић.
Епизодну улогу у „Божијем човеку" има и холивудски глумац Мики Рурк у веома ефектној и надахнутој интерпретацији.
Биографска драма духовне тематике, иако на први поглед делује као некомерцијални пројекат, забележила је невероватне успехе у Грчкој, где се налази дуже од месец дана на првом месту у биоскопима, са више од 300.000 гледалаца.
Тежак живот Светог Нектарија Егинског из Грчке био је праћен учесталим прогонима, што га је све више оснаживало, уместо да га сломи, како су се многи надали и желели.
Био је свештеник обичног народа, а његова искрена понизност је сметала веома поносним православним духовницима, који су решили да га оклеветају.
У томе су на жалост и успели, а главни јунак тако бива одбачен, оптужен и прогнан из разлога који му није познат.
Његова дубока оданост пробудила је сумње клерика, а вера у Бога му је током целог живота била најбоља одбрана и никад није напуштао љубав према свом Спаситељу и Творцу.
Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио је народ са села да чита и пише, а такође је инспирисао младиће да уђу у свештенство, што није наилазило на одобравање многих, као строгог директора једне школе.
Он је особа која ће без проблема на лицу места скинути ципеле са себе и дати просјаку који је стално бос данима, или ће пре себе казнити него своје ученике када су ушли у неки сукоб.
Свети Нектарије је основао самостан на Егини, неплодном и пустом острву, који и дан данас представља светионик верницима, али како је то био женски манастир, ту су кренуле нове оптужбе на веома срамном и нечастивом нивоу, без доказа и разлога.
Чак су и његови последњи тренуци живота били посвећени за помоћ другима: на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету поред свог, након чега је човек устао и проходао.
Та сцена је вансеријски снимљена и остаје дуго у главама гледаоца.
Иначе се цео филм од готово пуна два сата прати скоро у даху, није нимало напоран или развучен, како би се очекивало од остварења не толико популарне тематике.
Опет, „Божији човек“, иако посвећен вери, не обраћа се само циљној групи – духовним особама и цркви.
Филм ће имати дистрибуцију широм света, од данас је у Русији, као партнер овог грчко-америчког пројекта, а следе - Француска, Италија, Бразил, Јужна Америка, Јужна Кореја, Египат, Каиро, САД, Канада.
Биографска драма је снимана укупно седам недеља, али не одједном, јер је због налета вируса корона имала прекид од два месеца након пет недеља.
Филмско дело је већ освајало награде, најновија је „Гран при“ у италијанском граду Тренту, преноси Танјуг.
Након свечане премијере „Божији човек“ биће на редовном биоскопском репертоару широм Србије.
Божји човек - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Холивудска звезда Мики Рурк у филму наше редитељке: „Божји човек“ обара рекорде гледаности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала