- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Приштина шири пропаганду, то неће променити чињенице

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оптужио је приштинске власти да шире пропаганду Приштине о напретку и мултиетничности, која се не слаже са реалношћу и оним што се током прошлог месеца дешавало.
„Ватрене речи неће променити чињенице... Забринути смо због развоја ситуације на северу Косова“, рекао је руски амбасадор и додао да је акција косовских специјалаца и оклопних возила резултирала људским жртвама.
Он је оптужио косовске власти да су шок-бомбама, сузавцем и ватреним оружјем заплашивали локалне Србе како би их истерали са Косова.
Руски амбасадор позвао је ЕУ да утиче на стране да испуне своје обавезе проистекле из досадашњег тока преговора и навео да се Русија залаже са решење прихватљиво за обе стране и засновано на међународном праву и Резолуцији 1244.
„Противимо се примању Косова у међународне организације“, рекао је руски амбасадор, истичући да косовске власти још увек нису процесуирале кривце за напад на руског службеника УНМИК-а пре неколико година.
Небензја је, истовремено, навео да се Москва противи укидању или промени мисије УН на Косову, наводећи да су извештаји УНМИК-а од велике важности за реално сагледавање стања на Косову.
Како је навео, полицијске рације у српским енклавама на Косову 13. октобра представљале су манифестацију свесне политике Приштине да погорша ситуацију.
Према његовим речима, стање у северним регионима аутономне покрајине Косово видно се погоршало у протеклих месец дана и изазива озбиљну забринутост.
„Ситуација у северним регионима Српске аутономне покрајине Косово изазива озбиљну забринутост. Она је значајно деградирала у последњих месец дана“, истакао је Небензја.
Нејасна реакција западних земаља под чијом је Приштина надлежношћу и које фактички повлађују Приштини, даје Приштини осећај сведозвољености и провоцира ситуацију до отворене конфронтације, истакао је руски дипломата.
У северном (српском) делу Косовске Митровице догодили су се догодили 13. октобра изазвани деловањем полиције самопроглашеног Косова која је употребила шок-бомбе и сузавац. Поступци грађана, који су блокирали неколико улица, изазвали су рацију косовске полиције у локалним апотекама и малопродајним објектима, током које су тражили документа за робу и царинске декларације. У Северну Митровицу стигла је и специјална јединица косовске полиције РОСУ. Полицијска акција се догодила и у општини Звечан на северу региона.
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
СРБИЈА
Селаковић на седници СБ УН: Шок бомбе и сузавац постају свакодневница Срба на КиМ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала