- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Сорошеве марионете“, „Словенија није колонија“: Јаншин рат на Твитеру са представницима ЕУ

© Tanjug / AP/Francisco SecoЈанез Јанша
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Словеначки премијер Јанез Јанша заратио је са високим функционерима ЕУ због посете делегације Европског парламента Љубљани која је дошла како би проверила поштовања начела владавине права, медијских слобода и борбе против корупције.
Састанак делегације, коју предводи посланица из Холандије Софи Инт Велд, са Јаншом није био предвиђен протоколом, а посланичка група Социјалдемократа у Европском парламенту оптужила је Јаншу на Твитеру да он не жели да се састане са делегацијом. Поједини медији, међутим, тврде, да је сукоб почео због тога што је један од посланика из делегације рекао како је „Јанша кукавица“ јер не жели да се сретне са њима.
Словеначки премијер потом је узвратио на Твитеру. Прво је поделио слику „Сорошеве марионете у Европском парламенту“, на којој је и Софи Инт Велд. Ту поруку је касније обрисао, али је наставио са разменом удараца са европским политичарима.
На Јаншин твит о „Сорошевим марионетама“ реагова је холандски премијер Марк Руте, осудивши га и назвавши га „неукусним“. Он је рекао и да је позвао словеначку амбасадорку у Холандији на разговор због тога.
Јанша је на то Рутеу на Твитеру поручио да су оптужбе о медијским неслободама у Словенији које шири европска левица „бесмислене“.
„Не губите време с позивањем амбасадора и слободом медија у Словенији него заједно са Софие Инт Велд заштитите своје новинаре од убистава на улици“, написао је Јанша, алудирајући на убиство новинара Петер Р. Девриса, који је истраживао криминално подземље.
Објаснио је да везе Европског парламента са Џорџом Сорошем нису теорије завере, већ да су видиљиве из истраживања које је наручила сама Сорошева фондација.
Потом је на Јаншине твитове реаговао и председник Европског парламента Давид Сасоли, позвавши Јаншу да се суздржи.
„Позивамо Јанеза Јаншу да одмах престане са нападима на посланика Европског парламента, такви напади представљају и напад на европске грађане“, написао је Сасоли.
На то је добио Јаншин одговор да Словенија није колонија.
„Молим да кажете својим заступницима да име Европског парламента не злоупотребљавају за политичке сплетке и бесмислене оптужбе на рачун Словеније“, навео је Јанша у поруци Сасолију.
Јанша му је одговорио и да „његови политички другови, социјалдемократе, контролишу скоро све медије у Словенији“
Огласио се и председник Европског савета Шарл Мишел, истичући да члановима Европског парламента треба омогућити да обављају свој посао „без икаква притиска“.
„Међусобно поштовање између европских институција и унутар Европског савета једини је начин да се иде напред“, навео је Мишел.
Словеначки премијер се сукобио и с другом највећом групацијом европарламентараца, Социјалдемократама, који су навели да Јанша не жели да се сретне са делегацијом ЕУ парламента.
Јанша им је узвратио:
„Ко сте ви? Колико сте пута ви посетили немачку канцеларку, холандског премијера или француског председника. Успут, у Холандији је убијен последњи новинар у Европској унији. У Словенији су такви покушаји једино рађени током режима ваших другова из Социјалних Демократа (словеначка опозициона странка)“, написао је Јанша.
Јаншини проблеми са ЕУ и слободом медија показали су се и због његовог сукоба са СТА, словеначком новинском агенцијом. Током посете Словенији Урсуле фон дер Лајен, челнице Европске комисије, један од новинара поставио је питање о СТА на заједничкој конференцији за штампу са Јаншом. Фон дер Лајен је изразила забринутост због тог случаја, док је Јанша навео да се ради о политичким играма.
Јанша се с Велд већ сукобио и раније ове године, током свог сведочења о стању у Словенији. Оптужио ју је за цензуру, јер је одбила да заступницима покаже филм његове владе у којима проблеме у Словенији приписују наслеђу старог комунистичког режима и њиховим политичким наследницима, те с теоријом о „дубокој држави“ која је против владе и управља концима политике из позадине, преноси Хина.
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Јанез Јанша: Двоструки стандарди воде распаду ЕУ, борићемо се за једнака права за све
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Криза у Авганистану
„Није на Словенији да каже ЕУ шта да ради“: Председник Европског парламента одговорио Јанши
ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
„Најбржи пут до колапса ЕУ“: Јанша осуо паљбу по западним чланицама Уније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала