Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Борељ позвао Вучића и Куртија на наставак дијалога

© AFP 2023 / ARMANDO BABANIЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ је током посете САД телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем и поузвао их на наставак разговора у Бриселу како би се напредовало у дијалогу и избегле ситуације недавно виђене на северу Косова.
То је изјавио портпарол ЕУ Петер Стано на конференцији за медији у Бриселу наводећи да су сви напори ЕУ усмерени ка организовању новог састанка Београда и Приштине у Бриселу, прво на нивоу главних преговарача, а затим и на на нивоу лидера.
Поводом разговора Бореља и државнног секретара САД Ентонија Блинкена у Вашингтону, Стано наводи да је Борељ покренуо питање Западног Балкана и конкретно ситуације на КиМ, а да су оба званичника имала исти став по питању напретка у процесу нормализације односа Београда и Приштине.
”Борељ и Блинкен су подвукли значај дијалога Београда и Приштине, који обезбеђује ЕУ, а снажно подржавају САД. Дијалог је важан како би се решавала питања свеобухватне нормализације односа Србије и Косова”, каже Стано.
Он понавља да ЕУ и САД блиско сарађују по питању Западног Балкана где имају ”исте циљеве”, а да је ова посета Бореља само нагласила намеру Брисела и Вашингтона да раде заједно по том питању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала