- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Западни амбасадори у БиХ преузимају власт из сенке: Република Српска ће их развластити

Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Амбасадори неколицине земаља са амбасадором САД састају се једном недељно у Сарајеву и у Босни и Херцеговини и практично чине паралелну власт у сенци. Да они не би потпуно развластили Српску, РС ће на својој територији, развластити њих једнако као што је претходно и Шмита, каже за Спутњик доктор политичких наука Ненад Кецмановић
Изјаву амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ, који су поручили да очекују од свих лидера у БиХ да „одбаце реторику дестабилизације и поделе“, амбасада Руске Федерације у Сарајеву ставила је ад акта објашњавајући да ову изјаву, с обзиром да не одражава ставове целе међународне заједнице, треба игнорисати.
Истовремено, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће Република Српска остати истрајна у намери да Српска врати уставне надлежности, а уколико се реализују претње санкцијама поручио је да Српска неће остати без инвестиција јер оне долазе из Русије и Кине. Додик је рекао да из ЕУ за себе кажу да су велики донатори, док он сматра да су – велики усисивач.
Анализирајући овај нови политички судар великих сила у БиХ, Ненад Кецмановић у разговору за Спутњик каже да Запад од пада Берлинског зида ово подручје третира као свој забран, па није журио са евроатлантским интеграцијама.
Срби неће у НАТО, а у ЕУ нам не дају, па су се, каже, на „запуштени терен“ вратили Руси, дошли Kинези, Турци.
Инвестиције које Додик помиње у контексту „западних санкција“ су, по мишљењу Кецмановића, сасвим реалне и то не само из Русије и Kине, него и Турске и неких блискоисточних земаља које имају интерес за инвестиције у Српску. Има га, наглашава, поготово Србија која је већ са Српском закопала камен темељац за три хидроелектране на Дрини које у периоду енергетске кризе имају капиталан значај.
„Огранак руско-турског, јужног или сад Балканског гасног тока улази у Српску. Kинески пут свиле пролази кроз Србију надомак Српске. Са таквом саобраћајном и енергетском инфраструктуром Српска постаје економски привлачна за све инвеститоре јер бизнис се не осврће на политичке предрасуде које се намећу с оне стране Атлантика. Видели смо како је Северни ток 2” упркос њима ипак завршен“, коментарише Кецмановић претње западним ембаргом.

Забринути Вашингтон упозорава на кинески утицај

А када „забринути“ Вашингтон упозорава да „земље Западног Балкана треба да препознају све већи утицај Kине и развију контраобавештајну стратегију“, он, каже Kецмановић, мисли не само на Србију која је неутрална, него и на Српску која је у томе следи.
„Што се тиче наводно лоших кинеских активности, које Вашингтон спомиње, Срби уопште немају такво искуство, него напротив. То вам је тзв. силогизам: узмете погрешну премису да је утицај Kине као и Русије априори, здраво за готово, малиган, па онда из тога испада логичан закључак да од њих треба да се штитимо. Kина послује без политичких условљавања те упркос растућој снази, по некима већ највећој, не показује амбиције за глобалном доминацијом“.
Улогу, пак, Немачке у целом замешатељству око „решавања питања“ Републике Српске, Кецмановић сматра компликованом.
„У лансирању Кристијана Шмита за високог представника они су видели шансу да преузму европско двориште од директног мешања Американаца и потврде своје лидерсто у ЕУ. Пројекат наметања високог представника је заустављен на ентитетским границама Републике Српске“
О томе у којој мери се односи великих сила мењају а на штету идеје о унитарној Босни, Кецмановић каже у великој, подсећајући да је Изетбеговић одбио Додикову платформу за директне разговоре представника три стране о будућности БиХ, без иностраних посредника.
„То је подразумијевало и могућност договора али и могућност мирног разлаза. Сада, пак, Изетбеговић тражи сусрет са Додиком у четири ока“.
Подсетимо да су представници власти Републике Српске и политичких партија који чине већину у Народној скупштини Републике Српске пренели на данашњем састанку са амбасадорима земаља чланица Савета за спровођење мира у БиХ да ће Српска без оклијевања наставити са својим активностима у вези са уставним понашањем.
Тачније, да ће РС предузети мере да јој се врате уставне надлежности и да ће у наредних неколико дана заказати седницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће повући раније дате сагласности за реформу војске, Високог судског и тужилачког савета, фискалног система и за успостављање дирекције за индиректне порезе.
„Ми смо рекли да ће РС наставити са својим активностима у вези са уставним понашањем, због неповјерења и кршења Дејтонског споразума. Нама је циљ да очувамо уставни поредак“, рекао је Додик.

ПИК да позове уместо да игнорише руског амбасадора

На питање какав би одговор Савета за спровођење могао да уследи уколико Република Српска одржи обећање и прогласи неважећим 140 закона које је БиХ наметнуо високи представник, Кецмановић каже да нема идеју шта би практично могли да учине сем да издају неко оштро саопштење
„ПИK је само једна од бројних недејтонских или антидејтонских творевина, које је себи приграбило важну улогу. По изворном Дејтону, високи „представник треба да помаже, охрабрује, консултује домаћу, демократски изабрану власт у инплементацији споразума. Откако је високи представник на волшебан начин добио бонска овлашћења и тако постао диктатор“
Једино конструктивно што би ПИК могао да учини јесте да руског амабасадора, кога су задње време игнорисали, замоле да посредује у разговорима са Додиком, сматра Кецмановић, додајући да су амбасадори у Сарајеву ипак само један споредан дипломатски огранак спољнополитичког утицаја својих земља.
„Њихове колеге из нетранспарентних специјалних служби ићи ће на то да сруше Додика на улици прије него што буде поново изабран догодине у ово доба. Вучић рече да то спремају за прољеће, али припрема терена је већ у току. Видите да га, сарајевски, нажалост и неки из опозиције споља спонзорисани медији представљају не само криминалцем него друштвено опасним и суманитим. Увежбали су то поводом Трамповог избора за други мандат“, каже Кецмановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала