- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Зиђину“ скочила вредност на берзи због Србије: Почиње велики пројекат код Бора

© Фото : Youtube/RTB Bor/PrintscreenРТБ Бор
РТБ Бор - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Кинеској компанији „Зиђин мајнинг“ скочила је вредност акција на берзи, пошто су објавили да ће започети експлоатацију бакра и злата на новом налазишту у Србији.
Акције кинеске компаније, која је власник некадашњег РТБ Бор, скочиле су на хонгконшкој берзи за 13 одсто, а уз каснији незнатни пад, укупан раст вредности акција „Зиђина“ био је 8,2 одсто, преноси „Маркет воч“.
„Зиђин“ је претходно саопштио да је добио дозволу државе Србије за експлоатацију у горњој зони налазишта Чукару Пеки, те да ће почети ископавања.
Резерве у тој зони процењене су на 1,28 милиона тона бакра и 81 тону злата, саопштено је из „Зиђина“. Планирано је да се годишње ископа око 3,3 милиона тона руде. Према проценама из кинеске компаније, тај пројекат имаће продукцију од 50.000 тона бакра и три тоне злата у 2021. години.
Експлоатација на налазишту Чукару Пеки долази у тренутку када цена бакра на светским тржиштима расте, како процењује „Голдман Сакс“. Очекује се значајна несташица тог метала у последњој четвртини године и „глобалне залихе бакра могу да падну на историјски ниску вредност до краја 2021.“, процењује та инвестициона банка. Они очекују да би цена бакра на светским тржиштима до краја године могла да достигне 10.500 долара по тони, преноси „Маркет воч“.
Како је раније изјавила министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, Србија ће отварањем новог рудника постати други произвођач бакра и злата у Европи.
Фабрика за производњу бакарне жице - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Србија од јесени други произвођач бакра и злата у Европи
Берза - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Градић у Босни уздрмао Лондонску берзу: У игри 100 милиона долара, новац стиже и до Србије
Детаљ из спота Рио Тинта - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Како је српски литијум у споту Рио Тинта спасио планету Земљу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала