Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Жустра расправа Селаковића и Вјосе Османи на седници СБ УН о Космету

© Sputnik / Лола Ђорђевић Никола Селаковић
 Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
Седницу савета безбедности УН о Косову и Метохији обележила је и жустра расправа министра спољних послова Србије Николе Селаковића и председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи.
Након реплика на говоре, председавајући седницом дозволио је обома још по три минута за нову реплику, што је Селаковић искористио да замоли Османи да престане да износи неистине.
Селаковић је рекао је да је косовски Србин Срећко Софронијевић, који је рањен пре два дана у Звечану, обичан грађанин, као и да бивши председник Борис Тадић, кога је Османи поменула у говору као покојног, није преминуо, већ је само бивши председник.
„Ово је Срећко Софронијевић кога сте упуцали у леђа. Он је обичан грађанин. Молим вас престаните да лажете. Тадић је бивши председник и жив је, није убијен. О чему причате?“ рекао је Селаковић.
Османијева је потом казала да у свом говору није мислила на Тадића, већ на Зорана Ђинђића који је убијен у Београду, истовремено тврдећи да Софронијевића у Звечану није ранила косовска полиција.

„Османијева да устане када помиње свог председника Вучића“

Селаковић је у репликама Османијеву у више наврата ословио са „држављанком Србије“, рекавши да би када помиње председника Србије Александра Вучића требало да устане јер је, како јој је нагласио, он и њен председник.
Он је оптужио Османијеву да се не оглашава о чињеници да је лажна држава Косово заснована на ратним злочинима и да су њени „оци оснивачи“ у затвору, нити о српским жртвама етничког чишћења и више од 200.000 расељених који више од 20 година чекају да се врате кући.
За то време, навео је Селаковић, Приштина се хвали да прихвата избеглице из неких далеких земаља.
„Држављанка Републике Србије Османи Садрију прича бајке описујући лажну државу као једног од највећих шампиона мира и стабилности на Балкану. Да ли је ово нешто што показује шампиона мира и стабилности на свету — 36-огодишњи Срећко Софронијевић је тешко рањен пре два дана?“, упитао је Селаковић.
Истакао је и да је Београд испунио обавезе из Бриселског споразума, а да то привремене приштинске институције нису учиниле.
Он је Приштини поручио да мора да престане да лаже о 20.000 жртава сексуалног насиља током рата јер их је, према извештају Унмика, било 912.
Селаковић је рекао и да Србија улаже протест због чињенице да је „представницима канцерогеног створења у срцу Европе (Косово) дозвољено да уђу у салу са маскама лажне државе“.
Османијева је, наиме, претходно поменула Вучића, рекавши за њега да је „поштовалац Милошевићевог дела“, и да има исту пропаганду као и он.
„Резултати тог режима су да је 140.000 особа изгубило живот, 20.000 жена је силовано, више од 160.000 особа је нестало, више од милион грађана расељено. На жалост, Милошевићеви министри воде данас ту земљу и њихова стратегија се можда променила, али су циљеви исти. Имамо рак у срцу Европе“, рекла је она.
У одговору Селаковићу, Османијева је рекла да је „поносна грађанка независног Косова“.
„Господине Селаковићу, независност Косова не иде нигде. Боље да се суочите са реалношћу, како бисте видели мирну будућност, стабилност, где лидери не говоре о рату. Људи су због вас патили много. Трагедија се одиграва иза сваке избеглице. И ја сам сама била избеглица. Под Милошевићевим режимом 80 одсто људи је морало да напусти своје домове“, рекла је Османијева.
Она се осврнула и на то што је посланик Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора, због, како је приштински суд пресудио, изазивања етничке мржње због изјаве да је Рачак измишљен.
„Селаковић је поменуо случај Теодосијевића, особе која је оптужена због негирања ратних злочина. Не можете негирати ратне злочине, геноцид, јер доприносите даљим тензијама, конфликту“, казала је Османијева, пренео је Танјуг.
Она је, такође, поручила министру спољних послова Србије да не дели лекције Приштини у вези са формирањем Заједнице Српских Општина, јер је њено формирање, како тврди, супротно Уставу.
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
СРБИЈА
Селаковић на седници СБ УН: Шок бомбе и сузавац постају свакодневница Срба на КиМ /видео/
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
РУСИЈА
Русија: Приштина шири пропаганду, то неће променити чињенице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала