- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши украјински премијер: Садашња власт крива што није куповала гас на време

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНалазиште гаса у Лавовској области Украјине
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Садашња украјинска влада требало би да сноси одговорност за то што није куповала гас по нижој цени и сада је приморана да га преплаћује, изјавио је бивши премијер Украјине Арсениј Јацењук за телевизију „Украјина 24“, истичући да су губици државе због таквих поступака пет милијарди долара.
„Сада ће из џепова Украјинаца бити извучено – размислите о овој цифри – 5 милијарди долара. То су губици државе и државне компаније НАК ‘Нафтогаз’ због тога што, када је требало куповати (гас) по 250 долара (за хиљаду кубних метара), нису га купили, а сада морају да га купују по 1.200 долара (за хиљаду кубних метара). Пет милијарди долара је износ који је еквивалентан укупним годишњим расходима за одбрану“, истакао је Јацењук.
Он је подсетио да Украјина има једно од највећих подземних складишта гаса у Европи и да је могла да приушти да пумпа гас за будућу употребу.
„Како бисмо могли да се осигурамо да Русији не платимо скоро две хиљаде долара за хиљаду кубних метара гаса? Кључна формула је да је требало да се купује гас када је коштао 250 долара (за хиљаду кубних метара). То нису могли сви да приуште, јер немају сви складишта гаса. Украјина има највећа складишта гаса у Европи, ‘Нафтогаз’ је имао на рачуну две милијарде долара. За тај новац било је могуће купити довољну количину гаса и пумпати га у складишта“, уверен је бивши премијер.
Јацењук сматра да су повећане цене гаса „спекулације које је приредио руски ‘Газпром’“, али је нагласио да би за тренутну ситуацију у Украјини требало да буде одговорна садашња влада.
„Садашња влада Украјине сноси личну одговорност за то“, констатовао је он.
Говорећи о даљим потезима, бивши премијер је предложио украјинском парламенту да формира истражну комисију која би требало да разјасни „по чијем налогу је из џепова Украјинаца извучено 5 милијарди долара“. Осим тога, земља би требало да купи додатно плаво гориво, али за то је, према његовим речима, још потребно пронаћи гас.
Проблеми Кијева са испорукама гаса погоршани су након што је у новембру 2015. Украјина престала да купује руски гас директно, заменивши га такозваним виртуелним реверзним гасом из Европе, што је утицало на цене за украјинске потрошаче. Украјина је одбила да настави директне испоруке руског гаса по сниженој цени, за који је 2019. године договор постигао шеф политичког савета странке Опозициона платформа – За живот Виктор Медведчук, када је Русија била спремна да снабдева Украјину гасом по фиксној цени од 175 долара за хиљаду кубних метара. Ситуација са ценом гаса погоршала се за Украјину након што је Русија завршила изградњу гасовода „Северни ток 2“ и наглим растом цена енергената у Европи.
Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Погледајте и Спутњикову емисију „Љубинка Милинчић: Мој поглед на Русију“ која се бави темом гасне кризе у Европи:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала