Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Човић: Докле ће Кфор да сервисира инцидентне ситуације на северу Космета /видео/

© Tanjug / Сава РадовановићПрипадници КФОР-а у Косовској Митровици
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Време је да се постави питање одговорности Кфора који није добио мандат да буде безбедносни сервис косовских Албанаца, а тако се константно понаша већ годинама, сервисирајући и инцидентне ситуације, као што је последња на северу Космета. Кфор тако, сматра некадашњи вицепремијер Небојша Човић, директно или индиректно постаје њихов саучесник.
О неиспуњавању мандата Кфора, по мишљењу Човића, више не треба расправљати у Бриселу, где је и седиште НАТО, већ у Савету безбедности УН, по чијем овлашћењу се те снаге и налазе на Косову и Метохији.
Коментаришући овонедељну кризу на северу Космета, када је теже повређен један Србин, Човић у емисији „Од четвртка до четвртка“ оцењује да је срамотно саопштење Кфора у ком се акција косовске полиције, која је с дугим цевима кренула у заплену нелегалне робе по продавницама и апотекама, објашњава владавином права.
„Кад у истој реченици користите израз владавина права, борба против криминала а као треће да се то односи на КиМ, онда је то бесмислена реченица. Зато што је КиМ црна рупа по питању криминала, трговине људима, шверца дрогом. Сасвим је јасно да је то покушај спиновања и прикривања да имамо посла с неурачунљивим човеком какав је Аљбин Курти“, констатује саговорник Спутњика. Он подсећа да су јединице РОСУ, да би дошле на север Космета, морале да имају сагласност и Кфора, и локалних председника општина, што ни овога пута није испоштовано, као ни током претходне кризе изазване одлуком Приштине о тзв. реципроцитету за регистарске таблице за возила.

Порука за Кфор

Човић додаје да Приштина не испуњава ниједан од постигнутих споразума, пре свега Бриселски којим је предвиђено формирање Заједнице српских општина. Зато, како напомиње, ствари су дошле дотле да треба врло јасно рећи међународној заједници да ти споразуми морају да се поштују и да се постави рок за њихово спровођење.
„Морамо јасно да кажемо: орочите тренутак кад ће бити формирана ЗСО у складу с Бриселским споразумом. Јер уколико се то не уради, Бриселски споразум је пао и морамо све да вратимо на пређашње стање. Орочите време кад ће бити враћено земљиште манастиру Дечани, па онда можемо даље. А трећи наш закључак и порука НАТО и Кфору треба да буде: ако уђете на Валач и Газиводе интервенисаћемо. Јесу то тешке речи, али по резолуцији 1244 ми имамо право да тамо распоредимо 999 обучених припадника војске и полиције“, наводи гост емисије.
Он такође сматра да наша војска није требало да се повуче с административне линије након смиривања кризе са таблицама. „Разумем потез наше владе али нисам био за повлачење наше војске с административне линије. Из простог разлога што мислим да је она корективни фактор: НАТО се огласи тек кад се појави наша војска“, каже Човић.

Посебна одговорност САД

Као још један проблем он види фризирање извештаја који представници Унмика подносе у Савету безбедности УН, па се тако у последњем наводи да се ове године на Космет вратило 100 одсто више Срба него претходне године.
„То су мангупска посла, јер никад се не наводе конкретне бројке, дајте званичне бројке колико се људи вратило од 200000 који су протерани и интерно расељени“, позива Човић.
Притом, Запад а посебно САД имају, како он то види, моралну обавезу према Србији.
„Поручују нам преко рекламе ‘Сви смо свет‘. Па јесмо ли били свет кад сте нас затрпавали осиромашеним уранијумом? Они су нама срушили и унаказили све и сад опет играмо цинцули- бомбули“, огорчено констатује.
Описујући стање у јужној српској покрајини, он издваја три кључне ствари: Албанци стално креирају нове проблеме и тиме одвраћају пажњу с неиспуњавања договореног. Други елемент је политика свршеног чина, а трећи да они увиђају да за 30 година нису успели шта су хтели. Њихов маневарски простор постаје све мањи и зато инцидентима покушавају да се врате у игру.

Добра реакција Русије

„Није нико наиван, само је питање докле ћемо то да толеришемо. И наравно, питање савезника. Драго ми је да је Русија изашла саопштењем (у ком тражи да Кфор врши свој мандат), као што ми је драго што је Кина изашла са ставом да не признаје високог представника у БиХ“, напомиње Човић.
Свет је, додаје он, ушао у период где је корона дала огромно убрзање: он више није униполаран, догађају се огромне глобалне промене, попадале су кључне тачке система вредности, не само у Србији и ушли смо у врло опасну фазу. „А Срби су стално зликовци. Па нек смо и зликовци, али нисмо ником секли органе. А то опет има везе с лицемерним односом међународне заједнице“.
У осврту на долазак Кристофера Хила за амбасадора у Београду, Човић каже да је неуобичајено да га повлаче из дипломатске пензије у којој је већ десетак године. Скреће пажњу и на чињеницу да је Хил предавао на Колумбија универзитету који, како каже, између осталог има референцу да окупља албанске лобисте.
Хил је свакако добар познавалац региона, а Човић открива занимљив детаљ да нови амерички амбасадор у Србији једно време није говорио с рођеним братом Ником, такође дипломатом, због разлика у приступу региону. Ипак, суштински гледано, истиче Човић, ко год да је амбасадор, Србија има своје националне и државне интересе које мора да брани.
Албин Курти у центру Приштине са присталицама - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
СРБИЈА
Битка у недељу на Космету: Референдум о Куртију и одбрана десет српских општина – две су кључне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала