- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли би људи могли да живе вечно: Научници сматрају да је теоријски то могуће

Вечна младост
Вечна младост - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Једна студија, утемељена на медицинским подацима више од 500.000 добровољаца, објављена у јуну 2021. у часопису Nature Communications, показала је да би горња граница људског живота могла бити негде између 120 и 150 година. Међутим, поједини научници сматрају да у теорији не постоји граница трајања људског живота.
Нова студија, објављена у часопису Royal Society Open Science,, анализирала је податке суперстогодишњака, људи старијих од 110 година, као и податке полу-суперстогодишњака, који су доживели 105 или више, преноси портал Индекс.
Ризик од умирања углавном расте с годинама. Међутим, аутори нове студије утврдили су да тај ризик након одређеног доба престаје да расте и зауставља се на вероватноћи да ће особа умрети у следећој години, која износи 50 на прeма 50.
"Након што доживи 110. година, вероватноћа да ће особа да преживи још још годину дана је слична бацању новчића", рекао је за АФП Ентони Дејвисон, професор статистике на Швајцарском савезном технолошком институту у Лозани (ЕПФЛ), који је водио истраживање.
На темељу досад доступних података чини се вероватним да људи могу да доживе најмање 130 година, но екстраполација из налаза "имплицира да не постоји граница људског животног века", закључује се у истраживању.
Закључци одговарају сличним статистичким анализама направљеним на скуповима података о врло старим особама.
"Међутим, ова студија јача те закључке и чини их прецизнијима јер је сада доступно више података", рекао је Дејвисон.

Две групе података

Током студије тим је анализирао две групе података. Подаци за једну групу су узети из базе International Database on Longevity која садржи податке о више од 1100 суперстогодишњака из 13 земаља.
Други подаци долазе из Италије, а у њој постоје подаци о свим особама које су доживеле најмање 105 година у периоду од јануара 2009. до децембра 2015.
"Показали смо да ако постоји граница трајања живота која се налази негде испод 130 година, до сада смо требали да је откријемо користећи доступне податке", рекао је Дависон.
Но стручњаци истичу да то што људи теоретски могу да доживе 130 и више година, не значи да ће се то често догађати.

Један на милион

Наиме, чак и ако неко доживи 110 година, његове шансе да ће доживети 130 ће бити око један на милион. Није немогуће, али је врло мало вероватно.
Дејвисон сматра да ћемо људе који су доживели 130 година моћи да сретнемо већ у овом веку јер како расте број стогодишњака тако расте и вероватноћа да ће неко међу њима доживети тако дубоку старост.
Међутим, верује да ће, без већег напретка у медицини и друштву генерално, људи старији од 130 и даље остати реткост.
До сада је најстарију забележену старост неке особе доживела Францускиња Жан Калмент, која је умрла 1997. у 122. години. Тренутно је најстарија жива особа на свету Јапанка Кане Танака, која има 118.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала