Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Донета одлука о дводневној обустави рада свих адвоката у Србији

CC0 / Daniel_B_photos / Судијски чекић
Судијски чекић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Управни одбор Адвокатске коморе Србија (АКС) донео је одлуку о дводневној обустави рада свих адвоката у Србији из протеста према ставовима Грађанског одељења Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде кредита, које сматра спорним.
Према овој одлуци, адвокати неће радити у среду 20. октобра и четвртак 21. октобра, што ће довести до одлагања суђења и других поступака.
На седници УО АКС, која је трајала четири сата, одлучено је и да се 6. новембра одржи конференција свих адвоката у Србији како би се адвокатура јединствено одредила према правним ставовима Грађанског одељења ВКС од 16. септембра, односно допуни мишљења у вези са наплатом обраде трошкова кредита и ставом у вези са правом банке да наплати клијенту премију осигурања кредита.
Истог дана, након конференције ће се одржати седница скупштине АКС на Правном факултету у Београду, речено је Танјугу у тој комори.
АКС ће претходно затражити одобрење од Кризног штаба за епидемију корона вируса одобрење за одржавање конференције адвоката, којих у Србији има око 11.000.
Конференција ће бити одржана или у Комбанк дворани или у хали Ранко Жеравица уз одобрење Кризног штаба.
Поменути ставови су спорни за адвокатуру, која већ месец дана негодује уз уличне протесте тврдећи да су ови ставови донети у корист банака, а на штету грађана, супротно досадашњој судској пракси.
Према овим ставовима, грађани би почели да губе већину спорова против банака, које су до сада махом добијали, а трошкове поступка су наплаћивали њихови адвокати који их у њима заступали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала