- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Минск: Пољска поново истерала групу миграната на границу са Белорусијом

© REUTERS / KACPER PEMPELПољски граничари стражаре поред миграната на граници са Белорусијом
Пољски граничари стражаре поред миграната на граници са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Државни гранични комитет Белорусије саопштио је да су пољске снаге безбедности поново довеле групу миграната на граничну линију, од којих је један био без свести.
„Данас, 16. октобра, белоруска гранична стража затекла је групу избеглица на граничној линији. На пољској територији примећени су трагови у близини ограде који директно указују на то да је група потиснута силом“, саопштило је Министарство на свом каналу на Телеграму.
У саопштењу се додаје да су „странци изјавили да су их пољске снаге довеле и насилно гурнуле преко ограде постављене на пољској страни, упркос чињеници да је један од њих практично био без одеће, мокар, смрзнут и да му је била потребна медицинска помоћ“.
„Мушкарац је био у несвесном стању. Избеглице су тражиле да их не остављају и да им пруже помоћ, али је пољска војска још једном једноставно оставила људе у очигледно опасној ситуацији“, нагласило је Министарство.
Такође се додаје да је „како би спасила избеглицу, белоруска гранична стража позвала екипу хитне помоћи која је мушкарца одвела у медицинску установу“.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом, оптужујући Минск за стварање мигрантске кризе. Белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.
Истовремено је у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ белоруски председник негирао претпоставке да белоруска страна користи миграциону кризу на граници ЕУ како би се осветила Унији због санкционе политике, као и због давања азила белоруским опозиционарима. Белоруски граничари више пута су изјављивали о присилном протеривању миграната од стране Литваније, Пољске и Летоније на белоруску територију.
Мигранти у избегличком кампу у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Криза у Авганистану
Лукашенко: Пољска је крива за стварање пограничног конфликта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала