Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови детаљи о тајном венчању Тита и Јованке: Зашто не постоји ниједна фотографија са овог догађаја

© AP PhotoПрво појављивање Тита и Јованке Броз у јавности
Прво појављивање Тита и Јованке Броз у јавности - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Могу се избројати на прсте они који су знали да је тог 15. априла 1952. године склопљен брак између Тита и Јованке, недалеко од Илока. Према речима мештана Илока, венчање је било тајно и одржано је у Титовој вили на Пајзошу („Дунавка“) која се налази између Шаренграда, Бапске и Илока.
Ево како је Ројтерс извештавао тих дана.
После је службено, у књигама, било заведено у матичном уреду у Шаренграду (мало село у Хрватској). Илочани кажу да сви они знају за то венчање и како им то није нова информација. Не знају колико је гостију било на венчању, али верују да је на њему био само узак круг људи, пише Стил.
Вила на Пајзошу заправо је била војна економија, а пре тога и земљиште грофа Елтза. Реч је о имању од стотинак хектара, на којем се налазе виногради, шуме и неколико ловачких кућа, разни објекти, вила, винотека и ловиште.
Тамо је био саграђен и хелиодром па је Тито често знао да наврати и хеликоптером. Илочани кажу да је обожавао да лови у том ловишту које је било ограђено, а да је за те потребе дивљач натеривана.
„Знали смо да је тамо било то венчање, али га се не сећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигде у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсећале на то венчање“, рекла је Розалија Џалто која је у „Дунавки“ са супругом Мијом била домар.
Титова вила била је под јаким обезбеђењем кад год би је он посећивао, а Џалтова каже да је у подруму била просторија са више од 2.000 боца вина и бачви ракије. Она прича да су се супружници веома добро опходили према њима.Нису имали често прилике за разговор, али Тито би их увек када би их видео, поздравио, питао како су, шта се ради и слично. Сећа их се и да су се често шалили и смејали.
© AP PhotoЈосип Броз Тито и Јованка Броз
Јосип Броз Тито и Јованка Броз - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Јосип Броз Тито и Јованка Броз
Занимљиво је да су страни новинари за свадбу века сазнали из позивнице за пријем високог госта из Велике Британије у Београд.
Вест о Титовом венчању са Јованком примљена је у свету као прворазредна сензација. Готово да није било листа у Еворпи или Америци, који на ударној страни није овом догађају посветио велику пажњу.
Агенција Ројтерс овако је описала прво заједничко појављивање Тита и Јованке:
„Београд, 19. септембар 1952. - На пријему који је приређен у част британског министра иностраних послова Идна у Белом двору маршал Тито био је обучен у белу униформу са златним ознакама чина. Његова супруга, лепа препланула бринета, имала је на себи хаљину од бордо сатена. Маршал и супруга примили су госте у предворју Двора, бившој резиденцији принца Павла. Излазећи први пут пред странце, госпођа Броз носила је о врату златну огрлицу, док је на хаљини имала брош са дијамантима. Црне косе окруживале су њен лик и биле зачешљане у виду пунђе.“
Дан раније (18. септембар 1952.) Ројтерс је из Београда емитовао следећи извештај:
„Југословенска дирекција за информације ставила је данас на располагање прве слике госпође Јованке Броз, супруге маршала Тита. Као што се види на снимцима, то је црномањаста жена, лепа и добро грађена. На једној фотографији види се како шета крај језера са маршалом Титом и његовим деветогодишњим сином од бивше жене, Александром. Госпођа Броз је приближно истог раста као и маршал који је висок непуних пет стопа и шест палаца.“
Вилијам Гејлмор, новинар њујоршког "Дејли компаса", овим речима описао је Јованкину удају за Тита:
„Вест да је маршал Тито, у својој 60. години узео невесту од 28 година, Јованку Будисављевић, можда је за многе изненађујућа. Будући да сам се с њима упознао и дуго разговарао, ја нисам нимало изненађен. Јосип Броз Тито, без обзира на улогу коју игра на међународној позорници и на његов драматичан успон на власт, један је од најимпресивнијих људи које сам икада срео. Ја могу сасвим да разумем што једна млада жена, 32 године млађа од њега, налази да је он веома привлачни пример владалачке вирилности насупрот његових 60 година. Чак и његови непријатељи признају да је он човек магнетске снаге, са очима које су благе и пророчке и широким раменима испод плавоседе, гривасте косе. Он се лако смеје и има мекан сомотаст осмех. Тито је личност која може да инспирише људе и привуче жене.“
Матичар на венчању био је извесни Момир Јовановић, кумови су били Александар Лека Ранковић и Иван Гошњак, а урбана легенда код Срба гласила је да је Јованкина мајка на вест да се удала за Тита, поручила „могла си ћерко и бољег да нађеш“ (ова никад проверена прича преносила се с колена на колено).
Тек недавно у јавности је објављен венчани лист Јованке и Тита, а посебно су интересантни детаљи који су били записани у њему. Наиме, иако је одувек важила фама како је Тито био „Југословен“, а по занимању "бравар", у венчаници пише нешто друго. У рубрици народност, Броз се недвосмислено изјаснио да је – Хрват. Што се занимања тиче, у том пољу стоји неуписан податак, док је код Јованке уписано - капетан, службеник, пренео је портал Најжена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала