- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија удвостручила број бродова у светским океанима

© Sputnik / Alexandr GalperinРуска флота
Руска флота - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Данас око 100 руских ратних бродова испуњава задатке у светским океанима и морима искључиво у сврху осигурања безбедности интереса земље и одржавања стабилности у условима сталне појаве нових претњи.
Број је значајно повећан у поређењу на пролеће ове године — 9. маја је Министарство одбране саопштило да се у светским океанима налази више од 60 руских бродова и других пловила, а ово повећање, како оцењује руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин, говори о активности руске флоте.
„Наши бродови не стоје у лукама бескорисно трошећи своја техничка средства, већ излазе на море. Наши морнари и официри обављају разне задатке — контролишу трговачке путеве, налазе се на борбеним положајима у одређеним подручјима. Наша флота делује, врши борбену службу у најтежим условима светског океана. Борбени бродови, заједно са бродовима за подршку, извршавају своје мисије у Атлантику, Тихом океану, Индијском океану и на Арктику. Наши морнари обављају борбене задатке на највишем нивоу“, каже Литовкин.
Експерт оцењује да је то што је број ратних бродова у светским океанима готово удвостручен „веома добар показатељ“.
„Морате схватити да је то након разорних деведесетих, када смо практично уништили већину бродова намењених светским океанима, ово врло добра бројка“, рекао Литовкин.

Јачање флоте

Руска Војно-морска флота ове године обележава 325 година постојања, а војни стручњаци истичу да руска морнарица наставља да се надограђује, модернизујући своје бродове, технологију наоружања и могућности инфраструктуре.
Руске флоте — Балтичка, Северна, Пацифичка, Црноморска и Каспијска — имају све што је потребно за заштиту националних интереса, а стручњаци напомињу да руска морнарица стално јача своје способности. Томе у прилог иде и чињеница да је руски председник Владимир Путин још 2018. године одобрио Државни програм наоружања за период од 2018. до 2027, након чега је обелодањено да ће у оквиру тог програма руска флота добити преко 180 бродова и пловила.
© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаМали противподморнички брод "Поворино" војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби
Мали противподморнички брод Поворино војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби  - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Мали противподморнички брод "Поворино" војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби
Јачање морнарице новим бродовима актуелно је и ове године. Владимир Поспелов, члан одбора Војно-индустријске комисије при Влади РФ, рекао је у мају да ће руска флота ове године добити око 40 бродова и помоћних пловила различитих класа. Он је прецизирао да је реч о бродовима класе фрегата и корвета, а такође и о дизел-електричним подморницама пројекта 636.3, као и о малим ракетним бродовима, патролним чамцима и помоћним бродовима.
Осим тога, очекује се да ће први серијски нуклеарни подводни стратешки носач ракета модернизованог пројекта „Бореј-А“ — „Кнез Олег“ бити пребачен у руску морнарицу до краја ове године, као и прва серијска подморница пројекат „Јасењ-М“ — "Новосибирск“.
Тренутно се у саставу флоте налазе три „Бореја“ — „Јуриј Долгоруки“, „Александар Невски“ и „Владимир Мономах“, као и прва подморница, изграђена на побољшаном пројекту 955А („Бореј-А“) — „Кнез Владимир“. Оваквих подморница ће бити изграђено укупно десет. Поред тога, тренутно се ради на још четири нуклеарне подморнице пројекта „Јасењ-М“ — „Краснојарск“, „Архангелск“, „Перм“ и „Уљановск“. „Владивосток“ и „Вороњеж“ су прошле године тек почели да се граде и биће предати војсци 2027—2028. године.
Експерти истичу да посебну пажњу заслужују ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“, на коју ће бити инсталиране хиперсоничне ракете „Циркон“, нуклеарне подморнице пројекта „Бореј“ и јединствена подморница „Белгород“, наоружана беспилотним торпедима „Посејдон“.
Војни експерти оцењују да такве технологије чине руску флоту још моћнијом и ефикаснијом, што значајно повећава њену способност у решавању сложених борбених задатака. Осим тога, обнова руске флоте иде у различитим правцима — морнарица не само да јача добијањем нових бродова, већ и авиона, система ПВО. Паралелно са тим гради се и инфраструктура — пристаништа и базе, а редовно се спроводе и војне вежбе, чиме се побољшава борбена обученост посада.
Да ли ће Русија створити Арктичку флоту?
Експерти истичу да се данас не може занемарити ниједан елемент јачања безбедности државе, напомињући истовремено да је морнарица у врло тесној вези и са другим родовима оружаних снага. Флота побеђује заједно са обалским снагама — са стратешким ракетним снагама, фронтовском авијацијом и авијацијом дугог домета.
Ефикасност поморских снага важан је показатељ развоја земље, а по техничкој опремљености и способности за решавање борбених задатака руска морнарица превазилази многе светске поморске снаге.
Русија, која је започела посебан пут развоја флоте, поред стварања нових ратних бродова, посебно се ослања на високопрецизно и хиперзвучно ракетно оружје као што су „Калибар“, „Оникс“, „Циркон“ и други.
Осим тога, недавно се у руским медијима појавила и информација о стварању нове формације — Арктичке флоте, мада нема званичне потврде о таквим плановима. Разлог за то је, како су навели неименовани извори, осигурање безбедности Северног морског пута и арктичке обале, која је тренутно у зони одговорности Северне и Пацифичке флоте. Међутим, Северна флота је почетком ове године добила статус војног округа с циљем решавања задатака у арктичкој зони, па је јасно да тренутно није потребно стварати додатну структуру, с обзиром да је снага ове флоте и тренутна војна инфраструктура довољна за обезбеђивање руских националних интереса у арктичкој зони и за заштиту Северног морског пута.
Анкете показују да огромна већина Руса — чак 84 одсто њих — сматра да је руска морнарица способна да заштити поморске границе Русије у случају стварне војне претње. Истиче се да је број оних који су уверени у снагу руске морнарице значајно порастао у последњих 16 година, с обзиром да је 2005. такав став имало 70 одсто грађана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала