- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Директорка которске гимназије: Жалићу се на налог инспекције, не померам Светог Саву ни за милиметар

© Sputnik / Александар МилачићГрад Котор, Црна Гора
Град Котор, Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите нас
Иако је просвјетна инспеција наложила да се слика Светог Саве уклони из учионице из гимназије у Котору, в.д. директоа те установе Славица Ступић за Спутњик каже да слику неће помјерити ни за милиметар.
“На наредбу Просвјетне инспекције уложићу жалбу надлежном Министарству, а слика Светог Саве ће остати гдје је и била све ово вријеме пуних 38 година, поручује Ступићева.
То тврди и бивши директор гимназије Мирко Масловар и поставља питање како су се сада сјетили да је портрет Светог Саве непожељан.
Ступићева је реаговала пошто је просвјетна инспекција наредила да у року од седам дана уклони слику Светог Саве из кабинета ове школе.
Слика Светог Саве се налази у кабинету за црногорски, српски, босански, хрватски језик и књижевност и ту се налази скоро четири деценије. Према рјешењу од 14. октобра, Ступићевој је наложено и да "у законском року, писаним путем обавијести просвјетну инспекторку о томе да ли је наређена мјера извршена".
“Изненађена сам рјешењем и наредбом коју је просвјетна инспекција упутила Гимназији у Котору, јер сам сматрала, ипак, да је просвјетна инспекција довољно компетентна да зна шта је садржај образовно-васпитних програма и шта је историјат језика и писмености код јужних Словена, посебно шта су Уставом загарантована људска права на слободу образовања и мишљења”, казала је Ступићева.
Истакла је да нема ништа против вјерских слобода, те ће стога бранити часно и доследно Устав Црне Горе.
У том контексту, молићу, даље руке од Светог Саве, напомиње она.
“Могу само да изјавим да ћу као новопостављена вршитељка дужности директорице, часно и досљедно штитити Устав Црне Горе и њиме загарантована права, Законе ове државе и право свих на образовање, без изузетка, те стога и јавно поручујем да се мој став није промијенио, па, као што сам и раније рекла, слику Светог Саве нећу помјерити ни за милиметар”, каже Ступићева.
Као в.д. руководиоца Гимназије Котор сматра да резултати испитног поступка апсолутно не осликавају реално чињенично стање, у смислу да члан Општег закона о образовању и васпитању није повријеђен.
“Не ради се о религијском дјеловању, већ о урамљеном постеру, то јест копији приказа лика Растка Немањића, односно монашки Саве Немањића. Поред многих других урамљених слика књижевника и просветитеља и та се слика налази у учионицама за ЦСБХ језик и књижевност, потпуно у контексту као саставни дио едукативног материјала везаног за извођење јавноважећег обавезног и изборног дијела образовног програма за предмет ЦСБХ језик и књижевност. У склопу тог програма у првом разреду Гимназије, као и свим смјеровима средњошколског образовања, обрађују се житија као главна књижевна врста у оквиру средњовјековне књижевности, тако да се као дио изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеона“, а које је написао Сава Немањић. Сава Немањић се осим тога, мора поменути и у дијелу приче о историји књижевног језика, без које се не може доћи до просветитељства, ни Доситеја Обрадовића и Вука Караџића”, објашњава Ступићева.
© WikipediaДа ли је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, пита се директорка которске гимназије.
Свети Сава је као духовник унео нешто ново у живот српског друштва: идеал развијене духовности, хришћански морал и идеју једнакости. - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Да ли је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, пита се директорка которске гимназије.
Поступак инспекције и инспекторке Дијане Магделинић, како тврди, директно наводи на сумњу да се међу просвјетним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи, који нису провели довољан број година предавајући у учионици.
“Они занемарују битне ствари у образовању, а потенцирају оне које деценијама уназад никоме нису сметале. Ни ученицима, ни родитељима, чак ни политичарима бившег режима, те апелујем на надлежне да преиспитају ко су људи који сједе у Просвјетној инспекцији и Управи за инспекцијске послове. Ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, упитала бих инспекторку и њене надређене да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, одјећи коју им вјера прописује - да ли је то религијско дјеловање или нешто друго?”, каже Ступићева.
Она подсјећа “уважену Управу за инспекцијске послове” да се у априлу 2018. године у фискултурној сали Гимназије Котор, коју дијели са Средњом поморском школом, која се налази у истој згради, у току предизборне кампање за предсједника државе, одржао завршни митинг Демократске партије социјалиста (ДПС) уз присуство многобројних истакнутих функционера те странке, као и самог предсједника те партије.
“Иста невладина организација која је сада упутила иницијативу, а то је Центар за грађанско образовање (ДПС) реаговала је и поводом тог конкретног политичког дјеловања, због којег су ученици школе три дана били ускраћени за часове физичког васпитања, јер се постављала бина у сали. Управа за инспекцијске послове није одреаговала у том, очигледном политичком дјеловању и кршењу Закона, нити је тражила разрјешење тадашњих директора. Подсјетићу, ни невладина организација ЦГО тада није тражила разрјешење тадашњих директора”, рекла је Ступићева.
Просвјетна инспекција је, по пријави родитеља у септембру, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је “образовање и васпитање свјетовног карактера”.
Избори у школи Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
РЕГИОН
Слика Светог Саве 40 година стајала у которској Гимназији, сада ће морати да буде уклоњена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала