- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Хаос у Бору: „Зиђин копер“ на удару пљачкаша — туче, полиција, губици

© Љ. Алексић/РТБ БорФинансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра.
Финансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра. - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Србија Зиђин копер“ суочава се са проблемом многобројних неовлашћених упада у свој круг и покушајима крађе металног отпада, па долази и до физичких сукоба службе обезбеђења са крадљивцима.
„Само у току једне седмице било је преко 50 неовлашћених упада у круг компаније. У покушају да украду метални отпад прошле седмице евидентирано је 859 особа, а 11 њих предато је полицији. У неколико наврата дошло је и до туче, повређена су четири радника обезбеђења, а интервенисала је и полиција“, рекао је руководилац Сектора за безбедну производњу Саша Перишић.
Како наводи, спречено је отуђење око две тоне разног металног материјала, отпадног бакра, жице, лимова.
„Крадљивци секундарних сировина покушају, а понекад и успеју, да украду метални отпад из круга ‘Србија Зиђин копер’. У томе их не спречавају ни зид, који је око својих металуршких погона компанија изградила у Топионици, а који они све више оштећују, ни видео-надзор, а ни чињеница да ће морати да се суоче са службеницима фирме која обезбеђује компанијску имовину и са полицијом. Нико од њих, а за недељу дана их буде регистровано и преко 850 са том намером, не преза ни од тога да се физички обрачуна са запосленима, физичко-техничким обезбеђењем или полицијом, која скоро свакога дана интервенише“, навео је Перишић.
„Иако се више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама. У крађама углавном учествују локални Роми, мада је полиција у неколико наврата приводила и изгреднике из других градова“, казао је Перишић.
Према његовим речима, има и доста жена и деце, а закон каже да се над децом испод 14 година и женама које су у другом стању или кажу да су трудне, не сме примењивати сила.
„Такође, оружје се може употребити само у крајњој нужди. Како онда реаговати у ситуацији када до сукоба дође са 30 људи, који у рукама имају металне предмете којима могу нанети тешке повреде“, упитао је Перишић.
Истиче да док не дође до промене законске регулативе у овој области, полиција, тужилаштво и суд раде свој посао по важећим законима, а борба непрестана у „игри лопова и жандара“ и даље траје.
„Зато је неизоставно потребно да се прописи око набавке, дистрибуције и откупа секундарних сировина усагласе са потребама привреде. Позивамо све оне који имају ингеренције да регулишу откуп секундарних сировина како би сви они који доносе прикупљени метал имали обавезу да се евидентирају, али и да докажу порекло секундарне сировине“, апеловао је Перишић.
„Србија Зиђин копер“ ће због све учесталијих напада на имовину ангажовати још једну компанију која се бави физичко-техничким обезбеђењем, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала