- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Моја Русија: Карелија — земља шума и хиљада језера /видео, фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЛепоте руског региона Карелија
Лепоте руског региона Карелија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите нас
Карелија је један од најживописнијих кутака Русије. Називају је „бисером руског севера“, земљом шума и хиљада језера.
То је регион Русије, јединствен по својим природним лепотама, култури и историји. Од свих руских република има најдужу границу са Европском унијом — на западу се граничи са Финском, док на североистоку њену обалу запљускује Бело море.
По својој површини Карелија је већа од Грчке и Бугарске и пета је по величини република Русије. Од севера према југу захвата дужину од 660 километара, а од запада према истоку преко 420 километра.
Овде живи око 610.000 становника, а готово половина њих се настанила у престоници Карелије — Петрозаводску, једином руском граду који носи име по цару Петру Првом. Становништво се углавном бави шумарством, прерадом дрвета и камена, рударством, рибарством и другим гранама индустрије.
Карелија је позната као „земља шума и језера”. Више од половине региона покривено је шумом, а скоро четвртину територије заузимају језера, реке и мочваре. На територији републике налази се више од 60.000 језера и 27.000 река, што овај крај чини јединственим. Овде се налазе и два највећа језера у Европи — Ладога и Оњега.
У Карелији се од краја маја до средине јула могу доживети беле ноћи, а од септембра до марта овде се може видети поларна светлост.
Једна од главних атракција Карелије је планински парк Рускеала, који се налази на око 30 километара од карелијског града Сортавала и на око 20 километара од границе са Финском.
Парк Рускеала данас је територија са мраморним кањоном, насталим услед вишегодишње експлоатације мермера, тиркизним језерима и водопадима, пећинама и уређеним стазама и видиковцима.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићЛепоте руског региона Карелија
Лепоте руског региона Карелија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Лепоте руског региона Карелија
Овде је око три века радио мајдан... Доласком Катарине Велике на власт у Русији је почела потрага за природним каменом за изградњу Санкт Петербурга, па је мермер из Рускеале коришћен за градњу неких од најлепших здања северне руске престонице — Казањског и Исакијевског сабора, Мраморног дворца и Михајловског замка. Чак су и прозорске даске „Ермитажа“ направљене од овдашњег мермера.
Данас од индустријске намене каменолома није остало ни трага. Његова територија подсећа на прави резерват. Развијена је инфраструктура, па су направљене стазе и разне туристичке руте, саграђени су видиковци, зоне за пикник, отворени су кафићи и радњице са сувенирима, а чак је направљено и пристаниште за чамце.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићЛепоте руског региона Карелија
Лепоте руског региона Карелија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Лепоте руског региона Карелија
У близини се налазе и Рускеалски водопади или водопади Ахинкоски на реци Тохмајоки, који су постали познати након што су овде снимљени совјетски и руски филмови „Зоре су овде тихе“ и „Тамни свет“.
Планински парк Рускеалу годишње посети преко 300.000 туриста. Ако је раније Карелија била занимљива само сезонски због острва Валајам и Кижи, сада туристи ову регију посећују током целе године.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Све емисије „Моја Русија“ можете погледати ОВДЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала