Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Не вређајте нам интелигенцију“: Вучић о реакцијама на изјаву о умешаности Британије у немире на КиМ

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредседник Србије Александар Вучић на обележавању Дана БИА
Председник Србије Александар Вучић на обележавању Дана БИА - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић говорио је данас, на обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције (БИА), о реакцијама на његову изјаву да је Велика Британија умешана у недавне нереде на Косову и Метохији.
Вучић је рекао да је било незваничних примедби и разговора након његове изјаве, додајући да о томе не може прецизније да говори, али је поручио и замолио западне партнере да не подржавају такве једностране и неодговорне потезе Приштине, које могу да коштају нечијег живота.
„Био је неофицијелних примедби и разговора, али, мени је било довољно да кажем људима да само прочитају своја саопштења, да не морају да слушају шта сам ја рекао”, рекао је Вучић.
Вучић је подсетио да је и сам рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом која нам је помогла око набавке Астра зенека вакцина и финансирања изградње Моравског коридора.
„Али, прочитајте саопштење Амбасаде у Приштини, и све ће вам бити јасно. У њему се каже да је баш лепа, нормална и да подражавају ту дивну акцију против криминала и корупције. На то не можете ништа да кажете, осим — немојте да нам вређате интелигенцију“, рекао је Вучић.
То је, каже, можда претерана реченица, али је искрена, и верује да је рекао истину, јер чак и да се оставе по страни да неко осам пута упада са аутоматским наоружањем, оклопним возилима иако нема право, тобожњи прекршаји за које би гонили људе са севера су веома спорни.
„Са њихове стране можда је то у реду, јер је Косово за њих независно, али са наше није, ни по Резолуцији СБ УН 1244 не би било у реду ни да прекршајне казне изричу, јер је за те људе једина територија на којој живе, територија Србије“, рекао је Вучић.
Зато је поручио да, када постоји таква врста конфликта, идејног и реалног, када је важно да се по сваку цену избегне ескалација, такве потезе не треба подржавати.
„Немојте то да радите и подржавате и очекујете од нас да кажемо да је ‘баш дивно што сте упуцали Срећка Софронијевића’. То не могу и нећу да кажем. Како би реаговала нека друга велика сила, да је било другачије, да смо се ми умешали у њихове послове. Шта би било да је Софронијевић погинуо, рекли би да се акција отела контроли… Молим вас да се бар мало уздржите”, рекао је Вучић.
Он је додао да ће Србија са Великом Британијом градити добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.
То, каже, једва чека, јер је увек имао изванредне разговоре са њима, али и поново упитао коме је у интересу да неко оде са пушкама на готовс и бојевом муницијом на север, због чоколадица.

Приштина планирала још две акције

Вучић је истакао и да је јуче и данас требало да се спроведе слична акција у Гњилану и Урошевцу, да би се показало да је реч о акцији против корупције, да би Приштина направила медијски трик.
„Али, када су чули да знамо сад воде истрагу како то Вучић зна… И сад је највећи проблем у Приштини како смо знали”, рекао је Вучић, додајући да није реално да туђе безбедносне службе имају боља сазнања од српске на Косову и Метохији.
Зато је, како је нагласио, важно да се чува мир и да се не подржавају неодговорне акције које су могле да коштају нечијег живота.
„Да се извињавам због емоције, можда могу, али због речи не могу и нећу и зато молим партнере са Запада да се понекад уздрже“, поручио је Вучић, пренео је Танјуг.
Подсетимо, председник Србије је пре два дана рекао да Велика Британија стоји иза напада РОСУ на Србе на Косову и Метохије и да Приштина то увек ради уз подршку Квинте.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СРБИЈА
Коме помаже запаљива реторика: Велика Британија подржала владу у Приштини после јучерашњег хаоса
Косовска полиција у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
СРБИЈА
Росу пуцала на Србе, десетине повређено на Косову, један погођен у груди /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала