- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски министар: Покретање „Северног тока 2“ помоћи ће стабилизацији на гасном тржишту

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите нас
Пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“ може помоћи стабилизацији ситуације на тржишту гаса, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.
„Пуштање у рад нове инфраструктуре, укључујући изграђени ‘Северни ток 2’ је несумњиво један од фактора који могу помоћи да се брже изборимо са овом ситуацијом“, рекао је Новак на телевизији „Русија“, коментаришући утицај пуштања у рад „Северног тока 2“ на стабилизацију ситуације на тржиштима гаса.
Гасовод „Северни ток 2“ протеже се од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња је завршена 10. септембра.
Тренутно је у току процес сертификације оператора гасовода, компаније „Норд стрим 2 АГ“. Она ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт одлуке, а затим ће своју оцену о томе дати Европска комисија. Цео процес, према законским захтевима, може потрајати неколико месеци. Немачки регулатор је у септембру добио комплетан пакет докумената потребних за сертификацију.
Новак је 14. октобра рекао да ће гасовод „Северни ток 2“ бити спреман за пуштање у рад наредних дана, а након тога ће све зависити од Европљана.
Погледајте и Спутњикову емисију „Љубинка Милинчић: Мој поглед на Русију“ која се бави темом гасне кризе у Европи:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала