- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Цене енергената – како не угрозити ЕПС, а помоћи привреди? I Енергија Спутњика

Угаљ
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Енергенти на европском и светском тржишту су поскупели, између осталог због недовољних количина за подмирење свих потреба.
У Србији има довољно гаса и електричне енергије. Премијерка Ана Брнабић изјавила да је Србија безбедна по питању енергената.
Потрошачи, пре свега из сектора привреде, јер за домаћинства су званичници најавили да се цене неће мењати до краја грејне сезоне, траже од државе помоћ – ограничавање цена. Пре свега по питању снабдевања струјом, најављујући отпуштања и обуставу производње.
Овим појединачним апелима прикључили су се Привредна комора Србије, Унија послодаваца и нека удружења.
Премијерка истиче да су цене електричне енергије и даље много нижа него у Европи и истиче да ће бити притисак на цене.
„Анализираћемо све оно што је потребно да бисмо видели шта је прави начин. Привреда је тражила да се ограничи цена електричне енергије у наредним месецима. Али, то је немогуће, јер имамо либерализовано тржисте. Размишљамо шта треба да уведемо као мере, да бисмо били дугорочно безбедни. То ћемо урадити током следеће недеље”, рекла је јуче премијерка.
Захтева по питању гаса још нема али, вероватно ће их бити јер од Нове године имаћемо нову набавну цену овог енергента од Гаспрома.
О томе шта би било право решење, да се не ремете тржишни услови, да се не угрози Електропривреда Србије, а да се, ипак, помогне привредницима у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Бојаном Станићем, помоћником директора Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа у Привредној комори Србије.
Енергија Спутњика, 18.10.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала