- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕУ наставља операцију Алтеа у Босни и Херцеговини

© Flickr / Jennifer BoyerЗаставе Босне и Херцеговине
Заставе Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Савет Европске уније усвојио је данас закључке којима понавља своју недвосмислену приврженост европској перспективи Босне и Херцеговине као јединствене, уједињене и суверене земље.
Истовремено, Савет понавља спремност ЕУ да у БиХ настави са операцијом Алтеа, по мандату добијеном од УН.
Министри спољних послова ЕУ са састанка у Луксембургу поручују да дубоко жале због продужене политичке кризе у БиХ и осуђује блокаду државних институција.
"Савет ЕУ позива све политичке лидере да се одрекну провокативне реторике и подела, укључујући и преиспитивање територијалног интегритета земље, и да уложе заједничке напоре у испуњавање 14 кључних приоритета утврђених у Мишљењу Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ", наводи се у закључцима Савета.
Савет ЕУ поздравља и континуирано присуство операције Алтеа која је преусмерила на свој основни мандат на пружање подршке властима БиХ у одржавању безбедног окружења.
Додаје се да Алтеа наставља и спровођење других задатака произашлих из Општег оквирног споразума за мир као и колективну обуку са Оружаним снагама БиХ.
Констатује се да операција Алтеа наставља да игра кључну улогу за стабилност и безбедност у земљи и да је део укупне ЕУ стратегија за БиХ.
Савет ЕУ данас је поновио опредељеност ЕУ да настави извршни мандат Операције под обновљеним овлашћењем УН, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала