- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Фоторепортери из Русије и Турске победници такмичења „Андреј Стењин“ за најбоље фотографије 2021.

© Sputnik / Шебнем Кошкун, StenincontestШебнем Кошкун, победник на такмичењу за најбољу фотографију "Андреј Стењин" за 2021. годину
Шебнем Кошкун, победник на такмичењу за најбољу фотографију Андреј Стењин за 2021. годину - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Победници Међународног конкурса за најбољег фото-репортера „Андреј Стењин“ за 2021. годину су поделиле две фотографије – једна руске фотографкиње Марије Гељман и друга турског фоторепортера Шебнема Кошкуна.
Гељманова је награду добила за серију фотографија „М+Т“ о љубавном пару који болује од синдрома Дауна, док је Кошкун награду добио за једну фотографију под називом „Нова опасност за подводни свет: Отпад ковида 19“.
Говорећи о радовима на овогодишњем конкурсу генерални директор МИА „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов казао је да је „фотографија конзервативна али праведна врста уметности данашњице.

„Да бисте направили снимак морате бити на месту дешавања, али то уједно може бити и рат или конфликт. Управо је то радио и својевремено Андреј Стењин“, додао је.

Са друге стране, члан жирија Рут Ајхорн из Немачке изјавио је да је 2020. година била веома специфична за фотографију јер су на снази биле забране кретања, али је и упркос тим забранама стигао велики број изузетних фотографија на конкурс.
„Имао сам скромнија очекивања али фотографије су ми улиле ентузијазам. Сторителинг ће заувек бити актуелан, никада неће умрети. Свака генерација има шта да исприча. Фотографија је уникалан језик нашег времена којем превод није потребан“, казао је он.
У категорији „Главне вести“ прво место су заузели фотограф из Индонезије Џошуа Ируанди са серијом фотографија „Цена човечанства за ковид 19“ и фото-прича индијског фотографа Чандана Ханија „Раскол“.
Чан Сјуи из Кине добила је награду у категорији „Моја планета“ за појединачну фотографију са скијашког фестивала „Васалопет Чајна 2020“, док је за серију фотографија под називом „Инвазија скакаваца на истоку Африке“ награду добио фотограф из Шпаније Луис Тато.
© Sputnik / Луис Тато, StenincontestЛуис Тато, добитник награде "Андреј Стењин" за најбољу фотографију из категорије "Моја планета"
Луис Тато, добитник награде Андреј Стењин за најбољу фотографију из категорије Моја планета - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Луис Тато, добитник награде "Андреј Стењин" за најбољу фотографију из категорије "Моја планета"
У категорији „Спорт“ победник у појединачној категорији је „Паркур по рушевинама“ сиријског фоторепортера Мунебе Тајма, док је за серију фотографија награду добила Рускиња Дарја Исајева за рад „Домаћа Олимпијада“ о олимпијцима који су прошле године тренирали у кућним условима због поштовања карантина.
Фоторепортери из Русије и Индије су победили у категорији „Портрет. Јунак нашег доба“. За појединачну фотографију награду је добио Сергеј Бобиљев за рад „Лице нашег времена“, док је за серију фотографија награду добио Шарафат Али за дело „Кашмир – спорно наслеђе“.
Цео списак свих лауреата за овогодишњем такмичењу објављен је на званичном веб сајту stenincontest.ru.
Најбоље фотографије су, према мишљењу партнера конкурса, фотографија „Цена човечанства за ковид 19 фотографа Џошуа Ируанди и серија фотографија „Крвава рана Европе“ Александра Јермоченка, које су добиле специјалну награду Међународног комитета Црвеног крста „За хуманитарну фотографију“ у номинацији „Главне вести“.
Серија портрета лекара који се боре са ковидом 19 под називом „Слава превенције“ Патрика Јункера добила је специјалну награду телевизије Ал-Мајадин у категорији „Портрет. Јунак нашег доба“, док је документарна хроника Луиса Татоа „Инвазија скакаваца у источној Африци“ добила високу оцену Обједињене шангајске медијске групе у номинацији „Моја планета“.

О конкурсу

Међународно такмичење фоторепортера „Андреј Стењин“, које организује Међународна новинска агенција „Русија севодња“ под покровитељством Комисије Руске Федерације у сарадњи са организацијом УНЕСКО, има за циљ да подржи младе фотографе и скрене пажњу јавности на задатке савременог фоторепортера. Ово је платформа за младе фотографе, талентоване и отворене за све новине, који нам скрећу пажњу на људе и догађаје у нашој близини.
Информативни партнери такмичења су: информативни портал Вести.Ru, руски државни ТВ канал „Русија-Култура“ и телевизија „Москва 24“.
Међународни медијски партнери на такмичењу су: новинска агенција и радио Sputnik, новинска агенција Askanews, медијски холдинг Independent Media, новинска агенција Notimex, новинска агенција ANA, телевизија и портал RT, новинска агенција Shanghai United Media Group (SUMG), интернет портал China Daily, интернет портал The Paper, медијска мрежа Al Mayadeen, новинска агенција Prensa Latina, интернет портал DBW, информативна агенција Телам.
У статусу индустријских партнера, такмичење подржавају: Савез новинара Русије, портал „Russian Photo“, портал Photo-study.ru, школа фотографије „Академија фотографије“, информациони портал „YOung JOurnalists“, часопис „Fotoargenta“, Клуб фотожурналистике Њу Делхи, часопис „Артдок“, часопис „LF Magazine“, интернет портал „All About Photo“, часопис фотографија „EYE“, интернет-портал „IPhoto Channel“, международна плaтформа-партнер - фестивал PhotON.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала