- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко: Запад покушава да смени власт у Белорусији, припремају се диверзије

© БелТА / Уђи у базу фотографијаЛукашенко: За нас је Русија незаменљива
Лукашенко: За нас је Русија незаменљива - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Запад наставља да се меша у унутрашње послове Минска са циљем да смени власт у земљи, саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Неуспели покушај државног преврата није променио планове противника. Запад наставља да се меша у унутрашње послове земље са циљем да смени власт, а за нас је најопасније уништавање независности. То морамо запамтити, схватити и осећати сваког дана и сваког сата, посебно ви“, изјавио је Лукашенко у обраћању руководству КГБ-а приликом разматрања кадровских питања у систему државне безбедности.

Он је нагласио да су уведене санкције, да се финансирају протести, екстремизам, тероризам, да се бирају и припремају терористи, али и додао да Белорусија не само да зна о томе него се против тога и бори.
Председник Белорусије је обратио пажњу и на то да противници власти у Белорусији под контролом иностраних специјалних служби планирају диверзије на одбрамбене и економске објекте, као и на објекте од животног значаја за становништво и покушавају да изазову штрајкове у белоруским компанијама.

„Политичко-мигрантски центри у Варшави и Вилњусу, који су формирани под контролом специјалних служби, подстичу радикале на акције застрашивања јавних и државних службеника, представника медија, полиције и војске. Дошли су и до правосуђа“, рекао је Лукашенко.

Подсетимо, након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.
Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.
Руско-белоруске војне вежбе Запад-2017  - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
РУСИЈА
Лукашенко: У случају агресије споља постајемо јединствена војна база са Русијом
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала