Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мало им НАТО Бондстил: Хоће ли Пентагон услишити жељу Приштине за још једном војном базом

© AFP 2023 / JACK GUEZ Амерички војници у саставу Кфора на Косову и Метохији
Амерички војници у саставу Кфора на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Изградња војне базе САД на Косову и Метохији коју је приликом посете Пентагону као идеју изнео министар одбране у привременим приштинским институцијама Арменд Мехај, по речима саговорника Спутњика, није ништа друго него политички фолклор и маркетиншки трик
Потребу за успостављање војне базе Арменд Мехај је заменици министра одбране САД Лаури Купер образложио повећањем безбедности и стабилности на регионалном нивоу. Приликом састанка, како је пренела приштинска Газета експрес, договорено је и повећано учешће у заједничким мисијама и вежбама америчке војске и тзв. косовских безбедносних снага.
Овакви сигнали који долазе из Приштине мало су реални и не одражавају праву ситуацију, сагласни су саговорници Спутњика. Иза њих, указује аналитичар Мирослав Стојановић, стоји покушај да се умире Албанци на Косову и увере да су приче о одласку Американаца са ових простора само гласине.

Страх од повлачења Америке са Косова

Такође, каже Стојановић, Приштина на овај начин покушава да пошаље поруку Београду како она учвршћује своје односе са Америком, те да је у безбедносном смислу сигурнија.

„Сама чињени да Американци на Косову и Метохији имају Бондстил, просторно једну од највећих база у Европи чији капацитети нису попуњени, говори да је идеја о прављењу нове базе потпуна илузорна. Ово је политички трик Приштине јер се након хаотичног и драматичног повлачења из Авганистана појавила информација да би Американци могли да се повуку и из Бондсила“, каже Стојановић.

Стојановић верује да уместо градње нових, предстоји повлачење Американаца и затварања војних база, чак и из Европе. Он подсећа да је Трамп хтео да за 10.000 војника смањи војне контигенте у Немачкој, у бази Рамштајн, што је Немачку изненадило јер најави нису претходиле консултације. Истовремено, то је Немачка доживела као врсту удара јер иако базе Немцима и политички и економски сметају, оне доносе економску корист.

Следи затварање а не отварање нових војних база

Такође, подсећа наш саговорник, познато је да је у Баграму била једна огромна америчка база која је отворила врата талибанима у Кабулу. Стојановић верује да ће се тренд затварања база сигурно наставити чему у прилог говори Бајденова спољонополитичка агенда у којој се он више орјентисао на унутрашње теме.
„ Он је заветовао себе, а питање колико ће одржати реч, да неће војно интервенисати у другим државама на свргавању режима који нису по вољи америчке дипломатије и администације. Потребе за војним базама САД посебно у неким деловима света готово да не постоје“
О незгледности реализације плана изградње војне базе САД на Косову, по мишљењу генерала Божидара Форце, говори чињеница да је Арменда Мехаја примио подсекретар одбране. Тај ниво разговора, сматра, не упућује на озбиљне намере.

„Ова понуда је начин да Приштина покаже лојалност и приврженост Америци како би убрзала процес пријема у НАТО. Тзв Косово зна да су све социјалистичке земље које су примљене у ЕУ морале прво да уђу у НАТО. То је циљ Приштине, а нормална логика налаже закључак да ни НАТО ни Америка понуду о изградљи друге војне базе неће прихватити јер ће водити рачуна о томе шта је КФОР на терену“, истиче Форца-

Европа инсистира на сопственој војци

Уоште присуство америчких војника на европском тлу, по речима Стојановића, после гашења СССР и Варшавског пакта постало је апсурдно. У овом тренутку, додаје, и НАТО постаје анахрон, о чему сведоче расправе о његовој моћи које, каже и нису сасвим спонтане.
„Европа покушава да створи сопствени идентитет не само спољнополитички већ и безбедносни и то инсистирањем на формирању војске која би деловала паралелно са НАТО. На тај начин она шаље поруку Американцима да је хармонија у трансатланстким односима коју су очекивали после одласка Трампа изостала. Бајден је изненадио савезнике у Авганистану, а споразум САД, Велике Британије и Аустралије је показао да ће Америка водити сопствену политику, не консултујући савезнике што је и уобичавала једно време после рата и у време Хладног рата“.
У светлу ових чињеница, закључује Стојановић, прича о прављењу војне базе на Косову делује као чиста бесмислица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала