„Нема повратка на нормално“: „No Borders Orchestra“ у Музеју Југославије

© Karlo CargonjaNo Borders Orchestra
No Borders Orchestra - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„No Borders Orchestra“, симфонијски оркестар који окупља музичаре из некадашњих југословенских република, одржаће концерт 24. октобра у 20 часова у Музеју Југославије. Београдски наступ је завршница регионалне турнеје након успешних концерата у Ријеци, Загребу, Сарајеву, Марибору и Новој Горици.
Kонцерт у Београду отвориће једно од најзначајнијих дела америчке минималистичке музике 20. века, композиција „Shaker Loops“ америчког композитора Џона Адамса.
У оквиру програма биће изведене и композиције Макса Рихтера „Vivaldi recomposed“ у којој као солиста наступа Владимир Kостов, виолиниста и концерт-мајстор Македонске филхармоније, и Рихарда Штрауса „Metamorphosen“, као и нумерахрватског композитора Ивана Божичевића „Rethink!Trailer“, коју је компоновао управо за „No Borders Orchestra“.
Овом турнејом „No Borders Orchestra“ жели да инспирише људе да размисле о времену након пандемије.
„Услед системских проблема, попут климатских промена, друштвене неједнакости, хиперпродуктивности и конзумеризма, треба да се запитамо колико желимо да се вратимо у стање пре пандемије. Самим називом турнеје 'No Return to Normality' желимо да поручимо да нормалност коју смо живели пре пандемије заправо није била нормална и како не би требало да тежимо повратку у такав свет. Потребна нам је промена набоље. Управо због тога, све композиције у оквиру нашег репертоара на овој турнеји одражавају трансформацију. Музиком шаљемо позив свима да је промена неопходна”, објашњава Премил Петровић, уметнички директор оркестра и диригент.
„No Borders Orchestra“ је основан 2012. године у Београду и Берлину као невладина организација, чији је циљ, како сами наводе, иницирање позитивног друштвеног развоја кроз помирење и креативну сарадњу.
Тражећи начине за деконструкцију и трансформацију заједница, заговарајући позитивне промене и ангажујући друштва да постану инклузивнија, интеркултурна, демократска и отворена, НБО служи као платформа за превазилажење национализма, расизма, ксенофобије, хомофобије и крвавог наслеђа прошлости у региону Западног Балкана и шире.
Улаз на концерт је слободан уз обавезну пријаву путем формулара на веб-сајту оркестра www.nobordersorchestra.org. Број посетилаца биће ограничен, а боравак на концерту спроведен у складу са важећим епидемиолошким мерама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала