- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Први крак „Северног тока 2“ напуњен техничким гасом

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Први крак гасовода „Северни ток 2“ је напуњен техничким гасом, саопштио је оператер тог цевовода „Норд стрим 2“.
Како се прецизира, упумпано је око 177 милиона кубних метара гаса што је осигурало ниво притиска од 103 бара што је довољно да би у будућности кренуо транспорт тог енергента овим правцем.
Што се тиче другог крака гасовода, како се наводи, радови по питању пуштања гасовода у оперативно стање су и даље у току.
Претходно је потпредседник руске Владе Александар Новак изјавио да би пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“ помогао приликом стабилизације ситуације на тржишту гаса.
Гасовод „Северни ток 2“ протеже се од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња је завршена 10. септембра.
Тренутно је у току процес сертификације оператора гасовода, компаније „Норд стрим 2 АГ“. Она ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт одлуке, а затим ће своју оцену о томе дати Европска комисија. Цео процес, према законским захтевима, може потрајати неколико месеци. Немачки регулатор је у септембру добио комплетан пакет докумената потребних за сертификацију.
Погледајте и Спутњикову емисију „Љубинка Милинчић: Мој поглед на Русију“ која се бави темом гасне кризе у Европи:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала