Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шамар Куртију: Потрес који би могао да промени „крвну слику“ лажне државе

CC BY 2.0 / Flickr/Theresa Thompson / VOTEКосово - избори
Косово - избори - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Локални избори на Косови и Метохији одржани у недељу својеврстан су шамар политици такозвано премијера Владе Косова Аљбина Куртија с обзиром да једино његова странка није у првом кругу освојила власт ни у једној општини. Горан Аврамовић, новинар и политички коментатор са Косова и Метохије, сматра да је радикална политика Куртија узела данак
Аврамовић на питање да ли је Курти кажњен због свог претераног радикалног национализма или због тога што није успео у намери да тај национализам истера до краја, одговара следеће:

Лош резултат одговор на Куртијеву политику

„Одговор на ово питање може да се чита са обе стране, али ја ипак имам утисак да таква врста радикалне политике више не прија Косову, и то много пре него што Курти није успео у томе. Ствари на Косову одавно добрим делом зависе и од тога како свет гледа на њих, а по свему судећи значајнији део тог света није благонаклоно гледао на то шта Курти ради везано пре свега за ситуацију на северу Косова,“ уверен је Аврамовић.

С друге стране, додаје он, постоји и унутрашње незадовољство косовских Албанаца које не треба отписивати јер је Курти на место премијера дошао на таласу приче о борби против озбиљног криминала и корупције, а није испунио обећано.
Аврамовић подсећа да је Курти обећавао и унутрашњи дијалог са српском заједницом до кога које није дошло.
„Од унутрашњег дијалога није било ни слова "У", ако не рачунамо сусрете са Ненадом Рашићем који није био изабран као представник српског народа ни на једним изборима. И са те стране постоје нека неиспуњена обећања која су очигледно тако слагана једна на друге, и са стране српске, и са стране албанске заједнице, што је узело данак,“ констатује Аврамовић.
Чињеница да се једино Курти од албанских политичара није огласио по затварању бирачких места довољно говори о његовом ставу према резултатима избора.
„Курти то није очекивао, посебно не у тако великој снази јер синоћ су се званичници ПДК и ЛДК огласили и рекли да су задовољни резултатима, посебно што је излазност била мала што су подаци који су казивали да Куртијев брод не плови славно,“ напомиње Аврамовић.

Ванредни парламентарни избори нису искључени

Аврамовић сматра ипак да треба сачекати с коначном оценом кад је реч о томе да ли је влада Аљбина Куртија угрожена због резултата избора на локалу.
„Морамо сачекати да прође и други круг ових избора и да видимо да ли је Курти добио било коју општину и како ће се носити у ситуацијама у њима пре свега са албанском заједницом, како ће сарађивати и да ли ће уопште имати времена за ту пробу а тек онда ћемо видети шта ће бити даље јер на Косову никад није искључено да дође до ванредних парламентарних избора,“ каже наш саговорник.
Он додаје да локални избори могу да буду параметар за парламентарни ниво, али напомиње да исто тако, ако Курти буде опстао на власти наредних годину дана, резултати ових локалних избор неће бити битни.
Према досадашњим резултатима објављеним на сајту Централне изборне комисије, у 19 општина на Косову и Метохији градоначелник је јуче изабран већ у првом кругу, а ни у једној од општина није победио кандидат Самоопредељења. У општинама у којима неће бити одржан други круг избора за градоначелника највише гласова од албанских странака добила је Демократска партија Косова (ДПК), која је прва у Урошевцу, Јужној Митровици, Србици, Качанику и Хани и Елезиту.
Демократски савез Косова (ДСК) ће у првом кругу победити у Пећи и Липљану, а Алијанса за будућност Косова у Дечанима и Сувој Реци.
Кандидати Српске листе су на локалним изборима на Косову и Метохији победили у свих 10 општина са српском већином, саопштио је председник Српске листе Горан Ракић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала