- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Откривено како Рус „вара“ противнике

© AP Photo / Hamish BlairАслан Карацев са пешкиром преко главе (Аустралијан опен 2021)
Аслан Карацев са пешкиром преко главе (Аустралијан опен 2021) - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Некадашњи руски тенисер Дмитриј Турсунов говорио је о квалитетима Аслана Карацева, свог сународника који је ове године играч који је највише напредовао на АТП туру.
Карацев од почетка године игра сјајно, те је током 2021. поставио практично све личне рекорде, а Турсунов је неко са ким је тренирао још док је сада тренер Анет Контавејт био активан играч.
Турсунов је за сајт АТП говорио о томе како Асланови ударци умеју да заварају противника и колико сличности има са чувеним Чехом Томашом Бердихом.
„Мислим да је Бердих више имао прецизност него јачину удараца. Он вам ударцима није избијао рекет из руке. Код неких играча лоптица изгледа заваравајуће мекано, а онда када дође до вас, однесе вас као да вас је погодила цигла. Неки играчи имају велики замах, уз то и јако дрекну, али вам њихови ударци не створе толики проблем. Постоји неколико играча који имају овакву способност“, рекао је Турсунов и додао:
Рафа (Надал) на пример изгледа жестоко када удара лоптицу, а и његови ударци су жестоки, тако да је ту практично идентично оно што се види и оно што се добије. Код Аслана је то помало заваравајуће. Када он удари лоптицу то не звучи као да је било веома јако, али када вам дође на рекет, осетите да је ударац био доста снажан“.
Многе анализе о Карацеву након што је ове године кренуо да побеђује играче на највишем нивоу говориле су о томе да је момак из Владикавказа одувек имао таленат за највише домете.
„Он је одувек имао огромне листове, то му је био заштитни знак. Мислим да је сваки његов лист требало да има лого на себи“, нашалио се некада 20. тенисер планете и наставио:
„Он је одувек био талентован. Да ли је то радио свесно или несвесно не знам – вероватно најчешће несвесно тада – али се он сјајно кретао. Он није највиши, али је доста добар атлета. То видите по његовој кретњи, по томе како контролише тело... Доста тога га нико није научио, већ му је то дошло природно, па је све унапредио тренингом".
Турсунов је Карацева упоредио са чувеним Маратом Сафином.
„Он је одувек добро осећао лопту, имао је снагу у ударцима, али некако на не претерано агресиван начин. Убрзање после ударца му је било линеарно, тако да није изгледало као да удара лоптицу јако, али када би је ударио то би било доста снажно. Сличан је по томе био са Маратом Сафином, али је Марат био мало виши и имао је дуже лигаменте. Међутим, и поред тога је био сјајан атлета, кретао се као мачка и ту су веома слични“, објаснио је 38-годишњак из Москве.
Освајач седам титула на АТП туру се осврнуо на већи део каријере 28-годишњег Карацева који је провео играјући на челенџерима.
„Када погледате ренкинге то делује као да су то много слабији турнири, али и даље играте против неких квалитетних играча. Ту су играчи који су били у Топ 100, па су се повредили и сад се враћају, а има и оних који су близу Топ 100. И даље морате да играте против добрих противника и мислим да је дубина мушког тениса таква да има много играча који увек могу да вам загорчају живот, тако да ни ту не можете да прођете тек тако, без да се ознојите.
На челеџеру има пет легитимно тешких мечева које морате да одиграте, који су можда за нијансу само лакши од оних на АТП турнирима. Због тога сам у принципу и ја завршио каријеру. Да бих се вратио у Топ 100 сам морао да освајам овакве турнире, а здравље није могло да ме послужи довољно дуго да освојим два турнира заредом, што сам морао да урадим. Због тога мислим да је неким играчима доста теже да се пробију.
Када се све сабере и одузме, ако сте добри на челенџер турнеји онда можете да будете добри и на АТП турнеји. Ако освајате челенџере питање је времена када ћете кренути да играте добро и на АТП нивоу. Ниво физичке спреме на та два ранга се не разликује толико“, подвукао је Турсунов.
Наредни део разговора односио се на то када је и како Аслан научио технички део игре, односно то када, зашто и где шаље своје ударце.
„То вам дође временом и једног дана само мислите да је све кликнуло. Ствари за које једног дана видите да знате, за њих сте 'посадили семе' много раније. Можда сте пре много месеци поставили основу нечега за шта мислите да вам је кликнуло данас. Некада само један меч може потпуно да вам преокрене ниво самопоуздања и вере у себе.
Ваш тренер може да прича о томе колико год хоће, али вама можда све промени само један гем или поен у мечу. Ако тај поен освојите на неки одређени начин то вам можда отвори очи ка неком потпуно новом и успешном концепту. Сигуран сам да (Карацев) није преко ноћи постао АТП играч, већ мислим да је до тога дошло напорним радом у претходне две, три године и да му је све одједном кликнуло, те је кренуо да осваја челенџере. Када је то урадио кренуо је да више верује у своју игру, а када вам се то деси кренете и да додатно верујете у неке идеје у које нисте имали много поверења. Тиме се ствара домино ефекат“, истакао је Турсунов.
Некада руско „тајно оружје“, а сада – машина које се сви плаше
„Одакле се појавио Бугарин?“ /видео/
Новак Ђоковић није завршио сезону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала