- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тужилаштво БиХ: Формиран предмет против Додика, данас стигла последња кривична пријава

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је да предмет против српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, формиран по добијању прве кривичне пријаве, а да је последња пријава стигла данас.
У саопштењу се не наводи више детаља о разлозима формирања предмета.
Тужилац Џермин Пашић је пре два дана за сарајевски портал Кликс рекао да је лично службеном кореспонденцијом затражио формирање предмета против Додика. Пашићу су се касније придружили тужиоци Изет Одобашић, Елвира Станојловић и Саша Сарајлић.
Додик је тада изјавио да није требало да тужиоци Тужилаштва БиХ чекају ставове Председништва СДА да би покретали истраге против њега.
Упитан да прокоментарише иницијативу тужиоца Пашића за хитним формирањем предмета против српског члана Председништва БиХ због, како је навео, претњи територијалном интегритету БиХ, Додик је за Срну рекао да осим што раде у неуставним институцијама, те судије и тужиоци никада се нису побунили што раде по налогу СДА.
Додик је коментарисао и изјаву судије Суда БиХ Бранка Перића да су Суд и Тужилаштво БиХ део правосудног поретка и да политичари не смеју бити изван закона, и нагласио да је невероватно да судија констатује да су Суд и Тужилаштво део правосудног поретка, а не примећује да нису део Устава, који би за обојицу требало да буде врховни правни акт у БиХ.
"Перићева порука да политичари не смеју бити изван закона је комична - па он годинама ради у институцији изван Устава БиХ и то му не смета", рекао је Додик реагујући на захтев тужилаца да се против њега формира предмет.
Он је додао да ако на овај начин резонују тужиоци и судије у БиХ, онда њој нико други не треба да би атрофирала, пренео је Танјуг.
Зграда Тужилаштва БиХ - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
РЕГИОН
Додик упитао тужиоце: У ком члану Устава БиХ су институције у којима раде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала