- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић поручио из Хоргоша: Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Хоргошу, где су почели радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица - Хоргош - Сегедин, да Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде, као што су урадили и по питању снабедавања гаса, као и да снажнија Србија значи и јачу Мађарску и обрнуто.
Вучић је, у присуству премијера Мађарске Виктора Орбана, поручио окупљеним грађанима на мађарском - ко сме тај побеђује.
"То је карактеристика свега што је урадио Орбан у односима са Србијом и захвалан сам мађарском председнику владе због тога што је уз много храбрости и праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, што је направио услове за потпуно нове односе, у које ми Срби верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску, као што смо сигурни да снажна и јака Мађарска значи и снажна и јака Србија", поручио је Вучић.
То никада кроз нашу историју није било,додао је, и срећан сам и поносан што данас у Хоргошу тако нешто могу да изговорим.
Председник је поручио Србима и Мађарима да заједно можемо много тога да урадимо и да смо заједно многострико јачи.
"И све што градимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате", истакао је Вучић.
Рекао је да је предвиђено да започети радови на прузи Суботица - Сегедин буду завршени у новембру 2022. након чега ће наше две земље добити најмодернију железничку деоницу.
Додао је да ће пруга имати модерне безбедносне системе и пругу оспособљену за оптерећење за 22,5 тона по основни.
Такође, биће потпуно обновљене и модернизоване станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково.
Како је рекао, биће ту и 13 путних прелаза у ниову и два потходника у Палићу и Хоргошу. Идејни пројекат је финансирала ЕУ у оквиру ИПА програма Мађарска - Србија, док је наша земље издвојила 86,7 милиона евра обезбедила кроз кредит ОТП банке и из буџета.

"Пуштањем у промет ове трасе дуге 27 км биће унапређене транспортне и путничке везе између Суботице и Сегедине и ојачане економске, културен и пријатељске везе између Србије и Мађарске и између Срба и Мађара. Грађани и привреда ће имати директан приступ интермодалној луци Баја на Дунаву и луци Сегедин на Тиси, као и логистичким центрима у Војводини и Београду. Пруга Суботица Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу Београд - Будимпешта, чиме корисници добијају приступ југоистоку и северозападу Европе", навео је Вучић.

Додао је да ће читав простор, по окончају овог пројекта, између Суботице и Сегедина постаје развојно чвориште за туризам, трговине и зближвање наших култура и народа.
"Шта је лепше и важније него да живимо у миру који нисмо често имали у својој прошлости већ да имамо поверење једни у други. Србима желим да кажем пошто Мађари то знају - слушао сам Орбана и људе из мађарске владе који су на међународним скуповима имали неретко више храбрости и жеље да учине нешто добро за Србју него што су то имали многи од наших представника. И то говорим са пуном одговорношћу и захвалношћу према мадарским пријатељима, који никада нису имали ''али''. И на последњем самиту у Словенији и свим скуповима од Брисела до Берлина и Париза - били су на сваком месту уз Србију пуним срцем, што нисам сигуран да смо ми били тамо уз мађарске пријатеље. Али, се и то мења јер су Србји такви да добро вараћају још бољим", рекао је Вучић.
Он је говорећи о значају реконструкције пруге цитирао Данила Киша који је говорио да су за њега возови легенда и мит.
Председник је казао да је Србија велике процесе покренула изградњом пруге Београд - Будимпешта и навео даће сви који иду на запад и централну Европу ићи преко Будимпешта, као и што ће сви из Будимпеште који иду према Атини и Истанбулу ићи преко Београда.
Такође, Вучић је казао да ће данас имати сатанак, разговор уз ручак, са Орбаном на коме ће говорити о најважнијим питањима који муче целу Европу и регион.
"Али ћемо и ту да приступимо заједнички као што смо решили проблеме снабедавања гасом заједнички, имали смо храбрости и једни и други да издржимо пристиске, али зато и Срби и Мађари данас знају да ће имати довољно гаса", нагласио је Вучић.
Додао је да Србија то не би могла да уради сама, без Орбанове храбрости.
"Када видим да они могу, онда и мене брига за све притиске, онда је и мени много лакше", истакао је Вучић.
Додао је да пруга Суботица - Сегедин показује да се налазимо у центру Европе и да ће та пруга донети конкретне резултате.
Изразио је уверење да можемо да се договоримо како да дамо заједничко име тој прузи у будућности, као и прузи која ће спајати Београд и Будимпешту.
Да има српско име, а мађарско презиме или обрнуто, да покажемо да све заједнички можемо да направимо, додао је Вучић.
Председник истиче да ће се ускоро ићи на реконструкцију болнице и у Суботици од 40 милиона евра, да се завршавају радови на порозоришту у Суботици од 4,5 милиона евра, затим да ће тај град добити стадион од 22 милиона евра, као и да ће почети изградња водовода и канализације.
"А у новембру отварамо нову немачку фабрику за 500 запослених, инвестиција је вредна 65 милиона евра, за само месец дана", најавио је Вучић, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала