- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зелено светло за гастарбајтере, мигранте… - Немачка вероватно уводи двојно држављанство

© Sputnik / Igor ZaremboБранденбуршка капија у Берлину
Бранденбуршка капија у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Милиони људи у Немачкој, међу њима многи српски држављани, тренутно морају да бирају између држављанства које већ имају или немачког али, следећа влада би могла да омогући двојно држављанство за све.
"Млади људи од 18 година не могу да разумеју што по питању двојног држављанства још имамо правила која су реликт прошлог времена", рекла је данас копредседавајућа странке Зелених Аналена Бербок.
Она је потврдила да ће Социјалдемократе, Зелени и Либерали у предстојећим преговорима о коалиционој влади покушати да утабају пут за модернизацију Немачке.
То је нови знак да би идућа власт могла да омогући двојно држављанство, о чему је и раније било речи, преноси Танјуг писање немачких медија.
У прелиминарном папиру, који су странке утаначиле у петак, а који сада треба да буде продубљен коалиционим преговорима, стоји да се залажу за "модерни концепт држављанства".
Осим тога, додаје се да "они који су добро интегрисани у Немачкој и сами се издржавају, треба да брже добијају правно сигурни боравишни статус."
Сада је у Немачкој двојно држављанство начелно забрањено, осим уколико се ради о држављанима неке друге чланице ЕУ или Швајцарцима.
За милионе миграната и њихове деце то значи да, кад испуне услове за добијање немачког држављанства, морају да одлуче да ли ће постати држављани нове домовине или задржати старо држављанство.
Тренутно се у Немачкој после пет година боравка и рада може поднети захтев за сталну боравишну дозволу, док је захтев за држављанство могућ после осам година.
Тада се полаже и лагани тест познавања немачког правног система, културе и историје.
Колевка - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2018
У Немачкој ове године рођено 30.000 мигрантских беба
Ангела Меркел у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СВЕТ
Шта у ствари остаје иза Ангеле Меркел: Питање које је важније и од победника избора у Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала