Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕК препоручила отварање два кластера са Србијом

© AFP 2023 / JOHN THYSЉуди пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу
Људи пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Европска комисија ће у оквиру годишњег Извештаја о Србији препоручити отварање кластера 3 (Конкурентност и раст) и 4 (Зелена агенда и одржива повезаност), сазнаје Тањуг у Бриселу.
Комисија у Извештају, који ће представити данас у Стразбуру, констатује напредак Србије у усклађивању са ЕУ мерилима посебно у области политике опрезивања и енергетике.
"Европска комисија је препоруцила да су испуњена прелазна мерила за ове кластере и да би они требало да буду отворени", стоји у тексту Извештаја о Србији у који је Тањуг имао увид.
Европска комисија у свом најновијем Извештају о ситуацији у Србији за период од јуна 2020. године до јуна 2021. године констатује "ограничен напредак" у областима реформе јавне администрације, правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала и медија.
У тексту Извештаја, у који је Тањуг имао увид, Србија се позива да обезбеди одговарајућу законску заштиту од потенцијалног политичког утицаја на судство, да ради на новој Стратегији за борбу против корупције и достави "уверљиве резултате" у области ефикасне истраге, процесуирања и пресуда за озбиљне случајеве организованог криминала.
За разлику од прослогодишњег извештаја, последња оцена ЕК јесте да је Србија у области слободе изражавања и медија постигла "ограничени напредак", а да се даље мора јачати окружење погодно за неометану слободу говора.
"Вербални нападе на новинаре од стране високопозиционираних званичника су настављени док случајеви претњи и насља остају забринајвајући", стоји у тексту у који је Тањуг имао увид.
Извештај ЕК и ове године даје позитивне оцене када је реч о економским показатељима у Србији уз констатацију да је српска привреда током кризе изазване пандемијом доживела тек "благи пад" од 1 % у 2020. години, а да је негативан утицај кризе ублажен "јаким привредним растом у времену пре пандемије као и одговарајућим фискалним и монетарним мерама подршке, као и релативно кратким роком затварања земље".
ЕК поново наглашава да це бризна преговора Србије о чланству у ЕУ и даље зависти првенствено од брзине реформи у области владавине права и нормализације односа са Приштином.
У том контексту, Србија се позива да даље напредује у имплементацији свих до сада постигнутих договора са Приштином и допринесе постизању свеобухватног првнообавезујуцег споразума о нормализацији односа са Косовом.
"Овај споразум је хитан и кључан како би и Србија и Косово напредовали на свом путу ка ЕУ", стоји у извештају Комисије.
Додаје се и да је Србија остала посвецена билатералним односима са другим земљма из региона, али и да су "односи са Црном Гором били обележнени тензијама".
Извештај Комисије констатује и да је усклађеност Србије са одлукама ЕУ порасла са 56 на 61 проценат, али и оцењује да је у многим потезима Србија" ишла контра" ЕУ одлукама.
Србија је поново похваљења због учешћа у ЕУ безбедносним мисијама и операцијама, а посебно за свој "значајан допринос" управљању миграционим токовима и ефикасној примени стретегија заједничког урпваљања границама.
Извештај понавља и позив српским властима да буду "проактивније и објективније" када је реч о наративу о ЕУ која је "највећи политички и економски партнер Србије".
Извештај Европске комисије о Србији би званично требало да буде усвојен и представљен у уторак 19. октобра у Стразбуру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала