- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о односима са НАТО-ом: За танго је потребно двоје

© Sputnik / Алексей МайшевКуле московског Кремљ
Куле московског Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Обустављајући рад сталне мисије Русије при НАТО-у, Москва је де јуре формализовала стварно стање односа са Алијансом, одлука је била неопходна и неизбежна, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Ако се говори о ситуацији у целини, стање ствари је де факто формализовано де јуре – тако се може окарактерисати: заправо и није било никавих односа, није било дијалога“, истакао је Песков.
Према његовим речима, напротив, „НАТО је исказао своју намеру да на сваки могући начин обуздава Русију, поткрепивши ове речи конкретним поступцима“.

„Последња кап – протеривање наших дипломата који су радили у Бриселу – све је то учинило неопходним и неизбежним довођење ситуације де факто у стање де јуре“, објаснио је Песков.

Он је напоменуо да Русија „неће трпети“ због донете одлуке.
„Ионако нисмо имали никакав дијалог са НАТО-ом, а ако буде потребно, како је већ објаснио министар спољних послова Русије, руски амбасадор у Бриселу ће моћи да одговори на сва одговарајућа питања“, нагласио је Песков и додао да је „тако било и раније: функције за одржавања дијалога вршио је наш амбасадор у Бриселу“.
„Више пута смо говорили да је за танго потребно двоје, не може се играти сам, и ми то не намеравамо ни да чинимо“, закључио је Песков.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала