- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: НАТО треба да учини први корак

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Москва полази од премисе да НАТО треба да учини први корак ка нормализацији односа са Русијом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Да, полазимо од тога, јер никада нисмо почињали да погоршавамо наше односе ни са НАТО-ом, ни са ЕУ“, одговорио је Лавров на питање новинара да ли Москва сматра да је управо НАТО тај који треба да учини први корак ка нормализацији у тренутној ситуацији.
Према министровим речима, историја погоршања односа Москве и Алијансе почела је када је тадашњи грузијски председник Михаил Сакашвили „издао злочиначко наређење за напад на град Цхинвали“ 2008. године. Тада је, подсетио је Лавров, Русија инсистирала на сазивању Савета Русија-НАТО ради разматрања ове ситуације, али је амерички државни секретар (у то време Кондолиза Рајс) то категорички одбила.
„Иако је приликом стварања Савета Русија-НАТО у Оснивачком акту наглашено да мора деловати у свако доба“, рекао је шеф руске дипломатије.
Он је додао да је НАТО сахранио идеју констултација са Русијом.
„Што се тиче НАТО-а, већ сам говорио како је све почело и како су сами ‘натовци’ једноставно ‘сахранили’ главно правило које је у основи стварања Савета Русија-НАТО, односно, потребу за хитним консултацијама у кризним ситуацијама, и то се, генерално, наставља. Видите, ту не може да се тражи логика. Исто се односи и на оцене које се чују из престоница НАТО-а о нашем принудном реципрочном кораку. Један реципрочан корак за три корака НАТО-а“, констатовао је Лавров.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио у понедељак је да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала