- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о Ердогановој изјави: Петорка нема права да диктира судбину света, али и не претендује на то

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Постоји потреба да се Уједињене нације и Савет безбедности УН прилагоде новим реалијама у свету, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментаришући речи турског председника Ердогана да о судбини света не треба да одлучује шачица победника у Другом светском рату.
Лавров је додао да Москва сматра да западним земљама не требају додатна места у Савету безбедности, већ их треба дати земљама у развоју у Азији, Африци и Латинској Америци.
„Да, постоји потреба да се УН адаптирају и Савет безбедности прилагоди новим реалијама, јер више нема 50 земаља, као што је било када су УН основане, и нема 70, као што је то био случај при проширењу Савета безбедности, већ их је много више – 193 – само чланица УН. И наравно, земље у развоју апсолутно с правом инсистирају да се повећа њихова заступљеност у овом главном органу Уједињених нација“, рекао је Лавров новинарима у Сочију.
Лавров је приметио да Запад тренутно има најмање шест од 15 чланица Савета безбедности УН.
„А када Јапан буде изабран за Савет безбедности из Азије, онда ће се седми глас пренети на страну западне политике, која се промовише кроз Савет безбедности УН. Стога, наравно, Западу више не треба додавати места у овом телу, већ се дефинитивно мора додати земљама у развоју Азије, Африке и Латинске Америке“, нагласио је руски министар.
Лаврову је постављено питање у вези са изјавом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је говорио о потреби ревизије односа снага у Савету безбедности УН.
„Слажем се са њим да пет сталних чланица Савета безбедности УН немају право да диктирају судбину света. Оне га ни немају и не претендују на то. Петорка претендује управо на овлашћења која су записана у Повељи УН, а Повеља одражава колективну вољу свих чланица светске заједнице и петорка има посебну одговорност за стање ствари у свету, пре свега за избегавање глобалног сукоба“, објаснио је Лавров.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је током посете Анголи изјавио да судбина човечанства не би требало да буде остављена на милост „шачице држава“ победника у Другом светском рату. Према његовим речима, у време када се мења свет, а дипломатија, трговина, међународни односи трпе радикалне промене, незамисливо је да архитектура глобалне безбедности остане по старом. Мислећи на сталне чланице Савета безбедности УН, турски председник је нагласио да свет представља више од пет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала