- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко против обавезне вакцинације

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да се противи обавезној вакцинацији против вируса корона, иако генерално подржава праксу вакцинације у циљу сузбијања ширења заразе.
„Желим још једном да нагласим: упркос мом негативном и оштром ставу према притискању људи – маскама и тако даље – вакцинација је потребна. Никада нисам био против ње. У противном, зашто сам преговарао са Путином да бисмо добили овај ‘Спутњик’ (руска вакцина против ковида 19), изјавио је Лукашенко на састанку о епидемиолошкој ситуацији у земљи у Минску.
„Не могу да забраним вакцинисање људи, али ни ви нећете притискати људе“, рекао је Лукашенко званичницима.
Он је нагласио и да, ако се људи не буду лечили, то може довести до протеста као што је случај у Европи.

Противници власти шире лажи о ковиду

Лукашенко је на састанку истакао да противници државе ширећи лажне вести и гласине о ситуацији у Белорусији, из иностранства желе да уздрмају земљу.
„Јесте, ситуација је напета. Због тога људи почињу да бивају нервозни. Стога је људима потребна компетентна процена ситуације, због чега смо се данас и окупили: да развијемо приступе засноване на законима које имамо“, истакао је Лукашенко.
Белоруски лидер описао је интернет као политичко бојно поље.
„Ако живите на интернету... неће вам помоћи никакав ‘Ремдесивир’ (антивиротик). Схватате ли да је интернет постао политичко бојно поље“, констатовао је Лукашенко.
Министар здравља Белорусије Дмитриј Пиневич изјавио је 9. октобра да је у земљи почео четврти талас ковида. Поликлинике и болнице прешле су на режим рада карактеристичан за повећање броја случајева вируса корона. У земљи је уведено обавезно ношење маски и поштовање физичког растојања на јавним местима. Министарство здравља је 18. октобра објавило да је одлучило да обустави пружање планиране здравствене неге у поликлиникама.
Према последњим подацима Министарства здравља, од почетка пандемије у Белорусији је регистровано 573.943 особа са позитивним тестом ковид 19. Оздравило је 546.415 пацијената код којих је потврђена дијагноза ковида. За цео период пандемије на територији земље је умрло 4.417 особа са ковидом.
У земљи чија је популација 9,44 милиона становика, више од 2,55 милиона људи примило је прву дозу вакцине против короне, од којих је 1,865 милиона примило обе дозе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала