- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки медији: Договор Пекинга и Вашингтона могао би да погорша гасну кризу у Европи

© REUTERS / Aizhu ChenКинески танкер са природним течним гасом
Кинески танкер са природним течним гасом  - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Гасни договор између Кине и Сједињених Америчких Држава погоршаће енергетску кризу у Европи, упозорава немачка телевизија „Н-ТВ“.
„Ако Пекинг и Вашингтон закључе споразум, то може постати проблем за Европу, јер њена складишта гаса нису довољно пуна“, истиче се у чланку.
Велика кинеска предузећа сада су у завршној фази преговора са америчким извозницима о вишемилионском послу за испоруку природног течног гаса Кини. Пекинг очекује да ће уговор бити потписан до краја ове године.
У чланку се наводи да би Русија могла да помогне у решавању ситуације на европском тржишту повећањем залиха преко својих гасовода. Међутим, извозне могућности Москве су ограничене због потребе за попуњавањем сопствених складишта и чињенице да је производња гаса вероватно већ на максималном нивоу.
Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала