- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови регионални планови — без Србије: Крије ли се иза свега саботажа „Отвореног Балкана“?

© AP Photo / Boris GrdanoskiОтворени Балкан
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Наши опоненти из суседства покушавају да створе неку врсту регионалног савеза, који не би укључивао Србију. Иза идеје нових интеграција и изолације Србије стоји покушај стварања хаоса услед кога би се одложила реализација онога што је једино могуће, а то је „Отворени Балкан“, каже за Спутњик политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Идеје о алтернативним регионалним интеграцијама из којих би била искључена Србија, стигле су у свега неколико дана из Албаније, где је боравила министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала, али и Црне Горе. Док је Гервала шефици дипломатије Албаније Олти Џачки предложила „координацију пет земаља региона у односу на нашег суседа Србију“, Дритан Абазовић је био скромнији у замислима, па је нови савез видео између Црне Горе, Босне и Херцеговине и тзв. Косова. Опет без Србије.
И једна и друга идеја падају у воду, тврди политички аналитичар Драгомир Анђелковић, јер нити би Република Српска то дозволила БиХ, нити би Влада Црне Горе подржала Дританов предлог.

Оспоравање Отвореног Балкана

Позадина предлога модела повезивања који искључују Србију, сматра наш саговорник, покушај је оспоравања Отвореног Балкана“ и успоравања његове реализације.
„Наши регионални опоненти пробају на све могуће начине да створе једну врсту регионалног савеза који би био усмерен против Србије. Али, то су прилично слаби рачуни, јер нити су такве интеграције изводљиве нити је у било ком од предложених модела могуће заобићи Србију. Такође, Запад који подстиче регионалне интеграције, жели да види једну зону поред ЕУ која је релативно стабилна и која би надаље могла сама да решава своје финансијске и друге проблеме. И Запад и земље у региону знају да је кључна земља Србија, прво као највећа, а друго као централна земља коју је немогуће заобићи.“
Подсетимо да је Доника Гервала захтев за координацију пет земаља у ставу према Србији својој албанској колегиници изнела у контексту повишених тензија на Северу Косова.
„Сви заједно треба да утичемо на то да мир и стабилност у нашем региону не буду угрожени. Потребна нам је боља и значајнија, а не површна сарадња у свим регионалним процесима“, изјавила је Доника Гервала.
У изјави за медије она није поменула регионални пројекат три земље „Отворени Балкан“, али је нагласила потребу испуњења договора постигнутих у оквиру Берлинског процеса.
С друге стране, потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић није се либио да помене "Отворени Балкан", проналазећи у њему „неке атрактивне елементе“, али је изнео мишљење да треба направити иницијативу која би била функционална и створила могућности да сарадња постане конкретна.
За приштинску РТВ 21 Абазовић је причао о потенцијалној новој иницијативи између Црне Горе, Босне и Херцеговине и тзв. Косова.

Савез изводљив као што би био онај између Србије и Аљаске

По мишљењу Драгомира Анђелковића, овакви предлози су суманути. То би било исто као када би неко рекао да Србија треба да се припоји Аљасци. Са тим се неће сложити ни Република Српска нити српски елемент у Црној Гори.
„Прво, у Босни и Херцеговини би Република Српска блокирала сваки сличан предлог, што значи да Босна и Херцеговина не могу бити укључене у сличан савез. Друго, у Црној Гори чак ни режим Мила Ђукановића тешко да би се одлучио на нешто тако јер би добио унутрашње протесте. Све ово су празне приче. Алтернатива Отвореном Балкану једноставно не постоји“, каже Анђелковић
Анђелковић закључује да је „Отворени Балкан“ могућ само ако су сви за то заинтересовани, али указује да Србија не би требало да буде та која ће превише да га гура.
„Ми треба да развијамо своје односе са Русијом, Кином и свим западним земљама где је то могуће на конструктиван начин.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала