- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија тестирала групу ударних робота „Маркер“

© Sputnik / Иван Сураев / Уђи у базу фотографијаРоботизовано борбено возило "Маркер"
Роботизовано борбено возило Маркер - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
У Русији су спроведена тестирања ударних роботизованих оклопних возила „Маркер“ који су деловали у аутономној групи без учешћа људи, саопштио је Спутњику извор у одбрамбено-индустријском комплексу.
„Демонстрирани су обрасци групе надземних роботских комплекса. У групи је учествовало пет роботских платформи ‘Маркер’, од којих су се три кретале на точковима, а две на гусеницама“, појаснио је саговорник.
Он је додао да су роботи без учешћа људи решавали задатке распоређивања циљева у групи, излазили на позиције, самостално реаговали на промене које су настајале током борбе, размењивали информације о циљевима и друго.
Према његовим речима, група робота је самостално истраживала помоћу апарата и технике која им је омогућила да виде циљеве. План је да се спроведу истраживања у којима ће осим робота учествовати и дронови. Саговорник је појаснио да се учешћем беспилотних летелица повећавају квантитативни и квалитативни показатељи истраживања.
„Када имамо групу различитих робота то је велики број машина од којих свака има одређену ефикасност коју је могуће квантитативно оценити. Када их објединимо у групу, онда ефикасност групе постаје још већа него збир ефикасности свих њених елемената", појаснио је извор.
Робот „Маркер“ је произвела компанија „Андроидна техника“ заједно са Фондом перспективних истраживања.
Роботски комплекси су тешки око три тоне и могу бити опремљени разноврсним наоружањем, између осталог митраљезима великог калибра и минобацачима.
Раније је саопштено да је на руском космодрому „Восточни“ почело тестирање роботизованог оклопног возила „Маркер“ у улози обезбеђења, саопштио је шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Вишенаменски роботски систем Уран 9 - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
РУСИЈА
Русија први пут користила роботе „Уран-9“ у борбеним формацијама са људима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала