Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија добија најмодернију контролу летења у Европи

© Wikipedia / Bjoertvedt Аеродром Никола Тесла
Аеродром Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас, поводом сутрашњег Међународног дана контролора летења, радове на изградњи новог торња на Aеродрому "Никола Тесла" у чију ће, како је прецизирао, изградњу и опремање бити уложено 22,5 милиона евра.
Захваљујући овом улагању већ за неколико месеци стандарди у ваздушном сектору биће померени на понос не само СМАТСА-е (Контрола летења Србије и Црне Горе) и ваздушног сектора већ и целе Србије.
"После много деценија улажемо у нови контролни торањ, где СМАТСА и Влада Србије инвестирају 17,5 милиона евра и додатних пет милиона евра у најсавременију опрему. Ово ће бити на понос не само СМАТСА-е и ваздушног сектора, већ целе Србије", рекао је Момировић.
Министар је подсетио да је Србија у великом инвестиционом циклусу и додао да сви знају да пројектујемо и градимо више од 1.200 километара ауто-путева, да градимо најбржу пругу у Источној Европи.
"Али некако остаје занемарено да имамо огромне инвестиције са нашим партнерима из ВАНЦИ-а у аеродром 'Никола Тесла', да реконструишемо аеродром у Нишу који ће бити три пута већи од постојећег. Уложена су додатна средства у аеродром 'Поникве', планирају се инвестиције у аеродром 'Морава' тако да ће ваздушни сектор са СМАТСА-ом, Директоратом цивилног ваздухопловства, "Ер Србијом" и аеродромима потпуно померити стандарде у наредним годинама", навео је Момировић.
Према његовим речима, за изградњу објекта, најмодернијег у Европи, опредељено је 17, 443 милиона евра, а завршетак радова на изградњи очекује се до краја 2021. године, након чега следи примопредаја радова, технички преглед изведеног објекта и прибављање употребне дозволе.
Прва два месеца наредне године требало би по плану да буду искоришћена за уградња уређаја и система за пружање услуга контроле летења и потребна интеграција са осталим системима. Инвестициона вредност оперативног сегмента пројекта је око 4,9 милиона евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала