Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка и ЕУ појачавају ангажман на Балкану – у саопштењу споменуто и Косово и БиХ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Након недавног састанка државног секретара Сједињених америчких држава Ентони Блинкена и високог представника Европске уније Жозефа Бореља,САД и ЕУ сагласиле су се да додатно ојачају свој заједнички ангажман на Западном Балкану у подршци напретку региона на његовом европском путу, саопштио је у среду амерички Стејт департмент.
"Наглашавамо нашу пуну подршку процесу проширења ЕУ. Приступање ЕУ, које је приоритет за читав Западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону. У овом контексту, наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом требали да почну без одлагања", наводи се у саопштењу.
У саопштењу се наглашава важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је, наводи се, кључни механизам за решавање свеобухватне нормализације односа између Београда и Приштине.

"Након последњих недеља напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо ангажовање Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво", саопштио је Стејт департмент.

Стејт департмент наводи и да су САД и ЕУ уједињене у чврстој подршци територијалном интегритету Босне и Херцеговине као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених државних институција.
"Озбиљно смо забринути због све веће реторике подела у Босни и Херцеговини. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујући и релевантне реформе. ЕУ и САД спремне су да олакшају ове кораке", наведено је у објави.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала