Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дан ослобођења Београда - одата пошта погинулима, меморијални дефиле у граду /фото, видео/

© Sputnik / Александар МилачићМеморијални дефиле у центру Београда
Меморијални дефиле у центру Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Поводом обележавања 77. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић данас је предводила церемонију одавања почасти на Спомен-гробљу ослободилаца Београда.
Свечаност је отворио војни оркестар интонирањем химни, а потом су министарка Кисић Тепавчевић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а, амбасаде Белорусије, Азербејџана, Казахстана, Грузије и генералног конзулата Јерменије, положили венце и уписали се у књигу жалости.
Церемонији су присуствовали и бројни грађани и организације са српским и југословенским обележјима, који су делили промотивне материјале.
Кисић Тепавчевић је истакла да наша земља данас обележава победу која је била весник ослобођења Србије у Другом светском рату.
"Овде смо да одамо почаст нашим прецима, жртвама које су своје животе дале да бисмо ми данас живели у миру и слободи. Нека им је вечна слава и хвала", изјавила је министарка.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДарија Кисић Тепавчевић положила венац на Споменик ослободиоцима Београда
Дарија Кисић Тепавчевић положила венац на Споменик ослободиоцима Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Дарија Кисић Тепавчевић положила венац на Споменик ослободиоцима Београда
Председник Скупштине града Никола Никодијевић поручио је да грађани треба да се поносе што је наша земља, уз велике жртве, била на страни антифашизма и цивилизованог света.
"Захваљујући херојима којима данас одајемо почаст, који су дали своје животе, ми имамо слободу", рекао је Никодијевић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПолагање венаца на Споменик црвеноармејцу
Полагање венаца на Споменик црвеноармејцу - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Полагање венаца на Споменик црвеноармејцу
Он је додао да је важно да памтимо историју како је поново не бисмо проживели, и додао да је после 5. октобра 2000. године, овај датум био занемарен, али се то пре око осам година променило.
"Нема ништа вредније од слободе државе и једног народа, а Београд је на данашњи дан пре 77 година добио своју слободу", навео је председник Скупштине.
Недуго после званичне државне церемоније, венце су на спомен комплексу положили и представници Странке слободе и правде, Демократске странке и Покрета слободних грађана.
© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски амабасадор Александар Боцан-Харченко поводом обележавања Дана ослобођења Београда
Руски амабасадор Александар Боцан-Харченко поводом обележавања Дана ослобођења Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Руски амабасадор Александар Боцан-Харченко поводом обележавања Дана ослобођења Београда
"Баштинећи и обележавајући овакве датуме, Србија се увек подсећа колико је висока цена слободе и колико увек треба да будемо будни на сваку појаву угњетавања и фашизма, и да том злу станемо на крај", изјавио је заменик председника С СП Борко Стефановић.
У центру Београда, од хотела Москва до Палате Албанија на Тргу Републике организован је меморијални дефиле „Победа слобода” у којем учествовује и заменик градоначелника Београда Горан Весић.
У дефилеу су учествовали Заставни вод и Борбени вод Војске Србије, ратни ветерани, представници СУБНОРА-а, представници Града Бограда и грађани.
На Тргу републике је потом бити организован концерт Леонтине Вукомановић и пријатеља "Наше приредбе", концерт "Други век опере у Београду" у извођењу хора, солиста и оркестра Београдске опере.

Одата пошта погинулима совјетским ветеранима на Авали

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић одао је пошту и положио је венац на Споменик погинулим совјетским ветеранима на Авали поводом обележавања 77. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.
Венац је положио и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.
Артиљеријска батерија припадника Црвене армије на положају - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СРБИЈА
Дан када је ослобођен Београд - после 1.287 дана окупације дошла је слобода
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала