- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски генерал: Русија је озбиљна претња

© AFP 2023 / IRAKLI GEDENIDZEБритански разарач "Дифендер"
Британски разарач Дифендер - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Начелник штаба одбране Велике Британије генерал Николас Картер, изјавио је током говора у Центру за нову америчку безбедност да је Русија „озбиљна претња“ за земљу.
Према његовим речима, после распада биполарног светског система, наступила је ера униполарног света када је фокус пажње преусмерен на борбу против тероризма. Међутим, сада долази време мултиполарности и „доба сталне конкуренције“, истакао је генерал.
„Овде бих споменуо Русију, која са нашег гледишта представља озбиљну претњу, и Кину, која је за нас хронични системски изазов“, рекао је Картер.
Он је скренуо пажњу на развој нових руских подморница што приморава Лондон да реагује на нове претње.
„Северни Атлантик је регион којим морамо озбиљно да се бавимо, узимајући у обзир руске подморнице. Нема сумње да треба да следимо политику обуздавања“, нагласио је генерал.
У Великој Британији је у марту објављена нова одбрамбена стратегија у којој је Русија идентификована као велика претња. „Русија је највећа претња... Велика Британија ће активно реаговати и бранити се од читавог спектра претњи које долазе из Русије“, наводи се у одговарајућем извештају.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је почетком марта да је степен односа између Москве и Лондона на тачки замрзавања. Министар је подсетио да је протеклих година британска влада задржала оштар антируски курс, праћен сталним повећањем санкционог притиска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала