- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Терористичке организације покушавају да искористе нестабилност у Авганистану

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров објаснио зашто Запад покушава да врши притисак на Русију
Лавров објаснио зашто Запад покушава да врши притисак на Русију - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Терористичке групе ДАЕШ и Ал Каида (обе забрањене у Русији) покушавају да искористе нестабилну ситуацију у Авганистану вршећи упаде у различитим деловима земље, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров отварајући састанак о Авганистану у московском формату.
„Нови однос снага у Авганистану који је успостављен након 15. августа, с једне стране, нема алтернативу у догледној будућности. С друге стране, недостатак званичног признања на међународној сцени, проблем у друштвено-економској и финансијској области и хуманитарни изазови са којима се суочавају нове власти у Кабулу, указују на то да се тренутно стање у земљи за сада не може назвати стабилним. Ово покушавају да искористе многобројне терористичке групе. Пре свега, ДАЕШ и Ал Каида, које поново покушавају да се придигну, вршећи дрске и крваве нападе у разним деловима земље“, рекао је Лавров.
Руски министар је додао да је са представницима покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) разговарао о њиховом обећању за формирање инклузивне владе у Авганистану и обезбеђивању основних права грађана ове земље.
У Авганистану такође остаје проблем производње наркотика.
„Постоји стварна претња за преливање терористичких и нарко-активности, укључујући и оне које су маскиране у миграцијске токове, на територију суседних земаља“, подсетио је Лавров.
Он је нагласио да Русија позива талибански покрет да строго следи политику спречавања да било ко користи територију Авганистана против интереса трећих земаља, о чему је такође било речи током састанка.
„Задатак постизања одрживог мира у Авганистану и даље је актуелан. Кључ за његово успешно решавање пре свега видимо у формирању истински инклузивне владе, која би у потпуности требало да одражава интересе свих – не само етничких, већ и политичких снага у земљи“, рекао је Лавров.
Он је напоменуо да је „подршка народних маса повезана са компетентном социјалном политиком, поштовањем основних права и слобода грађана“.
„Детаљно смо о томе разговарали са делегацијом покрета Талибан непосредно пре отварања нашег састанка“, додао је министар.
Лавров је истакао и да Уједињене нације треба да имају кључну улогу у пружању хуманитарне помоћи Авганистану.
„Уверени смо да би Уједињене нације требало да одиграју централну координирајућу улогу у консолидацији међународних напора у авганистанском правцу. Надам се да ће руководство и све чланице УН чути колективни апел земаља-учесница у московском формату, који ће бити објављен на крају данашњег састанка и да ћемо у догледно време добити одговарајућу позитивну реакцију“, закључио је Лавров.
Он је додао да је Русија задовољна досадашњим нивоом сарадње са новим авганистанским властима.
„Задовољни смо нивоом фактичке сарадње са авганистанским властима, што у садашњој фази омогућава ефикасно решавање примарних задатака осигуравања безбедности руских грађана који живе у Авганистану и несметаног функционисања наше амбасаде“, навео је министар.
Састанак у московском формату (Русија, Кина, Пакистан, Иран, Индија, Авганистан кога сада представљају талибани) о решавању авганистанске кризе одржава се 20. октобра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала