- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Опасности тајновите праксе“: Кина тражи од САД да достави детаље инцидента с нуклеарном подморницом

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/MC2 Bryan Tomforde / Америчка нуклеарна подморница "Род Ајленд"
Америчка нуклеарна подморница Род Ајленд - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Кинеско министарство одбране саопштило је да је веома забринуто због недавног инцидента са америчком нуклеарном подморницом у Индо-пацифику и затражило од Сједињених Држава да без одлагања доставе све детаље несреће.
"Као одговорна страна, САД има одговорност и обавезу да детаљно објасни околности инцидента", рекао је портпарол министарства Тен Кефеј у саопштењу.
Тен је оценио да је инцидент директан резултат политике Вашингтона у региону, где непрестано шаље војне бродове и авионе "како би показивали мишиће и изазвали невоље у име 'слободне пловидбе и прелета".
"Приметили смо да је америчка војска намерно одлагала и прикривала детаље инцидента. Таква неодговорна и тајновита пракса, без транспарентности, лако би могла довести до неспоразума и погрешних потеза", додао је он.
Те акције, према речима портпарола, озбиљно су угрозиле регионалну безбедност и безбедност пловидбе, као и погоршале регионалне тензије.
Тан је позвао САД да зауставе извиђање у близини кинеских граница и да "што је пре могуће" детаљно известе о инциденту како би умањиле забринутост земаља у региону.
Подсећамо, 7. октобра, америчка морнарица је известила да је подморница на нуклеарни погон која је кренула према Гуаму, ударила у мистериозни објекат током операције у међународним водама у Јужном кинеском мору.
Пекинг је критиковао "неодговоран и тајновит приступ" Вашингтона у вези са тим инцидентом.
Америчка подморница  - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СВЕТ
Судар америчке нуклеарне подморнице и подводног објекта, 11 морнара повређено
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала