- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почели преговори са НИС-ом о преузимању „Петрохемије“

© Sputnik / Мира Канкараш ТркљаНИС дубока прерада
НИС дубока прерада - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је данас да су и званично започети преговори са НИС-ом за преузимање панчевачке „Петрохемије“, који ће бити оконачани за десетак дана, као и да је НИС у својој понуди већ прихватио предвиђене ставке у уговору о стратешком партнерству.
"Ми смо на почетку тог процеса преговора са јединим потенцијалним инвеститором, односно стратешким партнером, који се јавио у поступку приватизације. Влада је претходне недеље донела одоварајуће одлуке и са јучерашњим даном ми смо и званично почели преговоре са НИС-ом као потенцијалним стратешким партнером", рекао је Стевановић гостујући на Танјуг телевизији.
Он је изразио очекивање да ће успешно бити решено питање панчевачке „Петрохемије“.
Напоменуо је да је још рано да говори о исходу, али да очекује да све буде како треба.

"Важно је да је стратешки партнер прихватио ставке у уговору о стратешком партнерству, које неће моћи да се мењају. НИС их је прихватио већ у својој понуди, а то је да ће у наредних шест година инвестирати 150 милиона евра у постројење „Петрохемије“, да ће изградити фабрику за производњу полипропилена капацитета од најмање 140.000 тона годишње и да ће оптималан број радника бити задржан у Петрохемија", рекао је Стевановић.

Додао је да то обећава извесност за раднике, као и да су тренутне околности на тржишту наклоњене „Петрохемији“.
Петрохемија је из хемијског комплекса, где је пословање цикличног карактера, па су некада добри, а некада лоши резултати, рекао је Стевановић.
Додаје да је у питању берзанска роба и да се ситуација брзо мења.
"Због свих тих неизвесности, ово постројење које очекујемо да се изгради у наредних пет или шест година са стратешким партнером, обезбедиће додатну сигурност и извесност за раднике, али и квалитет више за живот грађана Панчева", нагласио је државни секретар у Министарству привреде.
Предмет јавног позива био је избор стратешког инвеститора који новчаном докапитализацијом „Петрохемије“ у износу од 150 милиона евра постаје власник највише 90 одсто удела.
Када је реч о томе шта ће нова инвестиција у „Петрохемију“ значити за екологију, Стевановић је рекао да сада чак и да нећете да испоштујете еколошке стнадарде, сада то морате да урадите, јер је Србија у приступном процесу ЕУ, па се и код нас ти стандарди имплементирају и постају обавезни.
"Петрохемија у својим новим пројектима неће моћи да заобилази ни студију утицаја на животну средину, нити све испуњење еколошких стандарда. Па инвестиције могу само да подигну квалитет", навео је Стевановић.
Компанија НИС једина је доставила пријаву за учешће у поступку приватизације ХИП - Петрохемије.
На јавни позив за избор стратешког инвеститора за Акционарско друштво за производњу петрохемијских производа, сировина и хемикалија ХИП - Петрохемија Панчево пристигла је једна пријава у предвиђеном року.
Министарство привреде је позвало 9. септембра сва заинтересована домаћа и страна правна лица да учествују у поступку приватизације моделом стратешког партнерства докапитализацијом привредног друштва ХИП - Петрохемија и поднесу своје пријаве за избор стратешког инвеститора.
Петрохемија Панчево - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СРБИЈА
НИС једини заинтересован за приватизацију "Петрохемије"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала