Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дан када је ослобођен Београд - после 1.287 дана окупације дошла је слобода

© Sputnik / Павел Лукницкий / Уђи у базу фотографијаАртиљеријска батерија припадника Црвене армије на положају
Артиљеријска батерија припадника Црвене армије на положају - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Дан ослобођења Београда у Другом светском рату обележава се данас полагањем венаца на неколико локација у граду.
Након вишедневних тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути својим совјетским савезницима ослободили су Београд 20. октобра 1944. године.
Београдска операција или Београдска офанзива представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

“На данашњи дан пре 77 година наш Београд ослобођен је после 1287 дана фашистичке окупације. Београд поносно слави своју слободу. Јутрос ће у свим београдским основним школама деци бити прочитан Проглас града Београда повом Дана ослобођења Београда. Поносан сам јер славимо своју историју и нашу антифашистичку борбу. До 2013. године то је нажалост било забрањено у нашем граду”, написаао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Борбе за Београд, како каже, су биле су толико крваве да је за само једну кућу или неку од предратних зграда гинуло десетине партизанских и совјетских војника. А ослобађала се кућа по кућа, улица по улица, јер су се окупатор дуго спремао за опсаду борећи се до последњег човека.
“Хиљаде партизанских и совјетских бораца изгубило је животе током девет дана борби у ”Операцији Београд”. То су били младићи и девојке који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Они су сахрањени на гробљу Ослободилаца Београда где ћемо и данас положити цвеће у њихову част поштујући жртву коју су поднели.
Када је пао и последњи немачки положај, када су последњи нацисти истерани из шупа, земуница, па чак и из београдске канализације – окончана је окупација Београда и на палати Албанија завијорила се застава Слободе”, додао је он.
Навео је да је данас наша је обавеза да учимо и да чувамо сећање на младе људе који су изгубили животе због наше слободе., да ценимо нашу слободу и да је никада и никоме не дамо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала