- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Предлог о одржавању Савета Русија-НАТО остаје на снази

© REUTERS / POOLГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Предлог НАТО о сазивању Савета Русија-НАТО остаје на снази и Алијанса чека реакцију Москве, рекао је генерални секретар Јенс Столтенберг.
„Предлог о сазивању састанка Савета Русија-НАТО и даље је на снази. Чекамо реакцију Русије“, рекао је он на конференцији за новинаре уочи почетка састанка Северноатлантског савета на нивоу министара одбране.
Столтенберг је додао да је Алијанса свесна колико су сложени односи са Русијом, али наставља да стреми ка њиховом побољшању, укључујући дијалог у оквиру формата Савет Русија- НАТО.

„Веома нам је жао што смо се нашли у таквој ситуацији. Уверени смо да je, када расте напетост, важно наставити дијалог. Ми се и даље залажемо за дијалог с Русијом у оквиру Савета Русија-НАТО“, навео је шеф НАТО.

Одлука Русије у вези са мисијом НАТО не доприноси дијалогу, али Алијанса остаје отворена за контакте и наставиће да процењује активности Москве, рекао је он.

Берлин за што скорије одржавање Савета Русија-НАТО

Немачка се залаже за то да Савет Русија-НАТО буде одржан што пре и сматра да је тај формат важна платформа за наставак дијалога, навео је представник немачког Министарства спољних послова Кристофер Бургер.
„НАТО, као и пре, према Русији примењује двоструки приступ, с једне стране јача свије потенцијале одбране и обуздавања, а с друге, спремна је за дијалог“, рекао је Бургер.

Одлука Москве

Подсетимо, Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је историја погоршања односа Москве и Алијансе почела када је тадашњи грузијски председник Михаил Сакашвили „издао злочиначко наређење за напад на град Цхинвали“ 2008. године.
Тада је, подсетио је Лавров, Русија инсистирала на сазивању Савета Русија-НАТО ради разматрања ове ситуације, али је амерички државни секретар (у то време Кондолиза Рајс) то категорички одбила.
Он је истакао да Москва полази од премисе да НАТО треба да учини први корак ка нормализацији односа са Русијом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Припадници НАТО снага у војној бази у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Шојгу упозорава: НАТО повећава присуство код граница Савезне државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала