- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о „руској претњи“: Изјава британског генерала личи на разговор са психологом

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Изјава начелника штаба одбране Велике Британије Николаса Картера, који је рекао да Русија са становишта Лондона представља „озбиљну претњу“, личи на цитате из разговора са психологом, прокоментарисала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Изјаве о 'озбиљној претњи' и ' хроничном изазову' више личе на цитате из разговора са психологом, само јавно изнете“, написала је Захарова на Телеграму.
Према њеним речима, човечанство не улази у еру мултиполарног света, како је рекао Картер, него одавно живи у њему.
„Мултиполарни свет не значи конкуренцију његовог Краљевства са ауторитарним ривалима. Као прво, полови су центри преплитања интереса земаља које не траже једна у другој супарнике против некога, него партнере за нешто конструктивно. Као друго, идеологија НАТО-а и свих других тројних одбрамбених савеза, првобитно усмерених на раздор у регионалном окружењу, нису знак мултиполарности, него симптом 'геополитичког биполарног поремећаја' 20. века који Запад покушава да примени у овом веку, 21. И као треће, историјски је тешко пронаћи ауторитарнијег играча од Велике Британије“, закључила је Захарова.
Раније је начелник штаба одбране Велике Британије генерал Николас Картер изјавио током говора у Центру за нову америчку безбедност да је Русија „озбиљна претња“ за земљу, а Кина хронични системски изазов.
У Великој Британији је у марту објављена нова одбрамбена стратегија у којој је Русија идентификована као велика претња. „Русија је највећа претња... Велика Британија ће активно реаговати и бранити се од читавог спектра претњи које долазе из Русије“, наводи се у одговарајућем извештају.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је почетком марта да је степен односа између Москве и Лондона на тачки замрзавања. Министар је подсетио да је протеклих година британска влада задржала оштар антируски курс, праћен сталним повећањем санкционог притиска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала